Groen Nieuws
Image default

27 september 2019 klimaatstaking in Den Haag

KLIMAATSTAKING 27 september 2019 Koekamp, Den Haag

De uitstoot van broeikasgassen blijft maar stijgen en het klimaat zien we elk jaar verder negatief veranderen. De wereld is op pad naar een ‘collectieve zelfmoord’. We zijn verzeild geraakt in een wereldwijde klimaat crisis. Alle landen en alles wat nu of de toekomst leeft zal hier de negatieve gevolgen van gaan ondervinden indien er nu niets aan wordt gedaan!

Kom en protesteer, laat zien dat je mee vecht tegen de klimaatopwarming

De klimaatstaking van aanstaande vrijdag 27 september 2019 Den Haag wordt een wereldwijde protestactie tegen alle groot vervuilers van fossiele brandstoffen en regeringen, multinationals en iedereen die zich niet duurzaam wil inzetten ten behoeven een beter klimaat. Wereldwijd doen miljoenen mensen mee aan de grote internationale klimaatstaking, onderdeel van een wereldwijde actieweek, die al begonnen is op 20 september 2019. Afgelopen vrijdag gingen al meer dan 4 miljoen mensen van alle leeftijden wereldwijd de straat op om een krachtig signaal af te geven. Nederland mag dan ook zeker niet achterblijven op vrijdag 27 september 2019 en ook ons land moet duidelijk het signaal afgeven aan de wereld, dat het zo niet langer kan met de opwarming van de aarde.

Protesteren kan ook door te staken, door deze dag geen fossiele brandstoffen te gebruiken of door bijvoorbeeld geen vlees te eten. Wie niet naar Den Haag komt, kan alsnog deze dag van zich laten horen. We kunnen staken of met de fiets naar het werk gaan.

Maar wat jou protest ook is, laat het je medemens weten en laat deze dag niet voorbij gaan, omdat de toekomst van de gehele wereld op het ‘spel staat’. Samen staan we sterk tegen de landen, regeringen of mensen die niet mee werken om de klimaatverandering op tijd tegen te gaan. Door een grote protest actie kunnen groot vervuilers en regeringleiders niet langer weg kijken en de ‘foute boel’ niet langer goed praten alsof er niks aan de hand is. Nederland zou zich als rijk land, maar wel als een van de meest vervuilende landen van de wereld, moeten schamen. De inpakt op het klimaat van ons land is enorm op de wereld en alles draait om winsten die ten kosten gaan van onze medemens of de natuur. Veel regenwoud wordt door o.a Nederlands toedoen (soja en palmolie) nog steeds gekapt en zeeschepen met overbodige in- en export producten vervuilen enorm. We kunnen door als consument iets meer te betalen, gemakkelijk binnen Europa onze in- en export producten produceren en we zullen in Nederland echt moeten minderen met ons consumptiegedrag. Stoppen met vlees is een oplossing, maar ook het vele gebruik van plastics en fossiele brandstoffen moet worden aangepakt.

Kom op voor de wereld, het is nog niet te laat!

De internationale acties voeren de druk op rond de klimaattop van de Verenigde Naties die al vanaf 23 september wordt gehouden in New York. Deze speciale klimaattop is hard nodig, want vier jaar na het historische akkoord van Parijs, dat in 2021 van kracht zal gaan, neemt de Co2 en dus de klimaatopwarming nog steeds toe. De op een na grootste Co2-vervuiler heeft zich teruggetrokken (de Verenigde Staten), ondanks het feit dat de klimaatveranderingen in de USA zich door natuurrampen al hebben doen gelden. Veel regeringen en wereldleiders hebben nog een korte termijn visie en gaan voor hoge winsten. Iedereen die voor de toekomst van onze aarde gaat protesteren en verder kan denken dan alleen geld en winstmaximalisatie, moet zich wel laten horen door te protesteren. Hiermee kunnen we een duidelijk kantelpunt in de geschiedenis maken en de wereld redden van zijn ondergang. Het aanpakken van de klimaatcrisis is een noodzaak, ook voor Nederland. We moeten dit doen om te laten zien dat we er niet meer omheen kunnen.

Nederland praat niet recht wat krom is

Wij Nederlanders staken omdat het klimaatakkoord niet voldoende maatregelen treft om de desastreuze opwarming van de aarde tegen te gaan en omdat de Nederlandse regering het vonnis in de Urgenda klimaatzaak naast zich neerlegt. Daarom laten we zien met onze protestacties dat we de halve klimaatmaatregelen onvoldoende vinden. We eisen wij dan ook dat de Nederlandse politiek zich gaat inzetten voor een écht ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid. Hiervoor is een Green New Deal nodig: een grootschalig plan dat sociale en ecologische problemen tegelijkertijd aanpakt. We doen het nu omdat morgen misschien te laat is!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Youtube

Minister Schouten wil meer streek- en regioproducten in supermarkt

Wesley van der Linde

Kledingmerken dragen nog steeds bij aan kinderarbeid

Guido Sparreboom

Te veel stikstof dood vooral planten en insecten

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details