Groen Nieuws
Image default

Aardbeving van kracht 2.5 bij Garrelsweer in Groningen

In Westerwijtwerd vond op 22 mei, na een periode van relatieve rust, een aardbeving plaats met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Vandaag 9 juni was het opnieuw flink raak in Garrelsweer waar klokslag 7.00 uur een ontploffing te horen was en een beving met een kracht van 2,5 . Deze aardbeving vormt daarmee een van de zwaardere van de honderden zo niet duizenden bevingen die er, al dan niet voelbaar, geweest zijn als gevolg van de winning van aardgas sinds de jaren zestig. Deze aardschok was vanmorgen ter plekke goed te voelen en de knal die mogelijk als gevolg van een breuk in de zoutlagen is veroorzaakt, leek op een kanonschot.

De aardlagen verzakken nog steeds

De aardlagen of zoutlagen zakken ook nu nog, sinds de gaskraan voor een groot gedeelte is dichtgedraaid. Het is een gevolg van de gaswinning die nu en in het verleden heeft plaatsgevonden. Ondanks dat de gaskraan voor een groot deel is dicht gedraaid, is er een vertraagde geologische werking van het inzakken van de bodem. Het kan nog jaren duren voordat de bodem weer gestabiliseerd is omdat deze geologische processen nu eenmaal langzaam verlopen. De aardbevingen of aardschokken in Groningen zijn de afgelopen decennium aanzienlijk toegenomen, maar nemen gelukkig nu langzaam af nu de gaskraan geleidelijk wordt dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen, maar dat neemt niet weg dat de bewoners van Groningen er bezorgd over zijn.

In Groningen gaat elke beving ‘door merg en been’

De maatschappelijke impact als gevolg van de aardbevingen en de langzame schadeprocedures, is duidelijk bij de Groningers te merken. Het ziekteverzuim neemt nog steeds toe en ook de gevoelens van onveiligheid en machteloosheid. Elke trilling zorgt voor emoties zoals angst, gefrustreerdheid en boosheid en dus vooral psychische problemen. Het Rijk en regio erkennen gezamenlijk de impact en minister Wiebes is opnieuw bezig, om met nieuwe maatregelen de gaskraan nog sneller dicht te draaien.

Schadeclaims lopen nog met duizenden op, na elke flinke beving

De zware beving voor van 3,4 bij Westerwijtwerd heeft laatst nog geleid tot ruim 4400 extra schademeldingen. De tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen kan het aantal claims niet meer aan en loopt achter. Deze afgekort: TCMG die in 2017 de schadeafhandeling overnam van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), heeft nu al meer dan 18 duizend openstaande claims en die lopen opnieuw op met de laatste beving. De wachttijden zijn nu meer dan een jaar, en nog steeds verloopt het proces in de beleving van gedupeerden veel te langzaam.

Nog jaren kan het dus gaan duren voordat de aardschokken afnemen naar aardtrillingen. En nog jaren kan het duren voordat de rust weer is hersteld en het aantal schadeclaims is afgenomen naar normale proporties. De schade zelf loopt in de miljarden.

Gaskraan is voor de huishoudens voorlopig nog open

Voor 2030 zijn we in Nederland van het Groningse aardgas af, maar ook na 2030 zullen de Nederlandse huishoudens nog steeds voor het grootste gedeelte van hun verwarming afhankelijk blijven van gas. Dit gas zal dan voor het grootste gedeelte geïmporteerd worden uit het buitenland, maar ook uit kleine grasvelden elders in het land zoals ook nu al het geval is. De energierekening zal dan ook voor de burgers steeds duurder worden.

De kannibalen van toen, de vleeseters tegenwoordig

Guido Sparreboom

Ontbossing Amazonewoud

Wesley van der Linde

Duurzaam boeket rozen met moederdag

Jacqueline de Groot

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details