Groen Nieuws
Image default

Algen zijn en blijven de belangrijkste levensbron op aarde

Algen zijn voor onze planeet van groot belang. Zo staan ze aan de basis van de voedselketen en produceren de helft van de zuurstof op aarde.

Groene goud van de toekomst

Algen kunnen overal wel groeien en zo zijn ze te vinden op het glas van het aquarium, op de bestrating en ook op verkeersborden. Deze planten behoren tot de eerste levensvormen op aarde en tot de eenvoudige organisme die aan fotosynthese doen. Algen kunnen zowel eencellige als meercellige organismen zijn en relatief gecompliceerde vormen aannemen zoals zeewier. Vermoedelijk zijn gedurende de latere evolutie de eerste planten uit zoetwateralgen geëvolueerd en vormen ze dus ons bestaan op aarde, omdat ze de bron vormen van al het leven op aarde. Algen hebben geen bladeren, wortels, bloemen of andere organische structuren die de hogere planten wel hebben. Algen kenmerken zich door hun relatief eenvoudige bouw. De meercellige algen hebben vaak een bouw die op bladeren en wortels lijken zoals de hogere planten soorten. De bruinwieren bestaat uit op bladen en wortels gelijkende structuren. Zo heb je dus eencellige algen die vaak op bestrating en verkeersborden zitten tot reuzenkelp dat 10 meter lang is, die allen behoren tot de meest primitieve planten op aarde.

Algen zijn nuttig

Aan planten hebben we onze zuurstof en voedsel te danken. Planten zijn dan ook bekend dat ze met behulp van zonlicht en chlorofyl voedsel en zuurstof aan kunnen maken. Algen kunnen dus van de lucht, vocht en zon leven zonder aarde als voedingsbodem. Water ziet er soms ook groen en troebel uit als er veel algen in groeien. Maar algen zijn uitermate nuttig in het water als het water niet is over bemest door de landbouw of veeteelt. Ze zorgen voor voedsel en zuurstof in het water. Bij overbemesting van het water en hoger water temperaturen in de zomer kunnen ze ook schadelijk worden omdat ze dan het licht weg nemen van andere waterplanten en er zelfs ook schadelijke blauwalgen zich kunnen vormen. Omdat blauwalgen giftige stoffen afscheiden, kun je er ernstig ziek van worden als je dit water binnenkrijgt en wordt het soms verboden in een sloot of meer te zwemmen.

Algen belangrijkste levensbron

Plankton is de verzamelnaam voor alle vrij in het water zwevende organismen.In zee heb je plankton dat verdeeld kan worden in:

  • fytoplankton, het plantaardige deel, ofwel micro-algen,
  • Zoö plankton, het dierlijke deel dat zich met fytoplankton (of zoöplankton) voedt.

Het fytoplankton wat bestaat uit microalgen zijn met hun fotosynthese verantwoordelijk voor het leven op aarde: zij produceren ongeveer de helft van de zuurstof die in de atmosfeer aanwezig is en nemen tegelijkertijd veel koolstofdioxide op om foto autotroof te groeien. Als ze na hun korte bestaan naar de bodem van de zee zinken, dan komt de Co2 op en uiteindelijk in de zeebodem terecht en vormt over miljoenen jaren weer fossiele brandstoffen als olie. Ze zijn dus ook de klimaat scheppers van deze aarde en hebben er voor gezorgd samen met andere planten dat de Co2 voor een belangrijk deel in de bodem is vastgelegd zodat mens en dier op aarde kan leven. Alleen de mens is zo dom geweest om deze weer te verbranden. (opwarming van de aarde).

Algen en wieren en waterplanten gaan onze voedsel bron vormen in de toekomst

Algen zijn belangrijke voedselproducten voor dieren en ook de mens in de toekomst. Wieren worden al gegeten en wieren en waterplanten gaan zeker de belangrijkste bron vormen voor de gehele wereld. Ze zijn gemakkelijk te kweken, omdat de planeet aarde zon en (zee) water genoeg heeft. Zo zit in zeewier meer ijzer dan in vlees, veel eiwitten, jodium, calcium, vezels en belangrijke vitamine (vooral voor de vegetariërs) Vitamine B12 en B1. Ze zijn een goede vleesvervanger!

Ze zijn verder ook nog gebruikt worden in medicijnen, cosmetica, als kleurstof en als energiebron. Ze kunnen de grondstof van de toekomst worden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

China sterven jaarlijks 50.000 kinderen

Guido Sparreboom

De verkleuring van de bladeren

Guido Sparreboom

Gemeente Breda verwijdert flyers bij NAC-stadion

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details