Groen Nieuws
Image default

Almelo vergroenen en verduurzamen met bijenpark

Almelo gaat voor duurzaamheid met bijenpark. De projectontwikkelaar slaat daarvoor de handen ineen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV). Zonnepark Aadijk Almelo krijgt de primeur. Imkers uit Almelo en omgeving plaatsen daar ongeveer twaalf bijenkasten. Elke bijenkast zal circa 30.000 honingbijen onderdak bieden.

Zonneparken met bijenparken in Almelo

Met deze exclusieve samenwerking willen beide partijen de leefomgeving van de Nederlandse bijen verbeteren. Maar ook veel andere insecten, hebben het moeilijk. Veel soorten staan op het punt van verdwijnen in Nederland. Daarom zijn zonneparken zo inrichten en beplanten dat deze voor honingbijen, wilde bijen en andere insecten de perfecte biotoop vormen.

Natuurlijke omgeving

Plaatselijke imkers krijgen de mogelijkheid hun bijenkasten te plaatsen op de zonneparken van in de gemeente Almelo verduurzamen. Perfect ingepast in het landschap, omgeven door veel groen en afgesloten voor het publiek. In die rustige, natuurlijke omgeving kunnen bijen en andere insecten uitstekend gedijen. Dat is niet alleen van belang voor de imkers, maar ook voor de hele natuur. Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Zonder bijen is bijvoorbeeld amper fruitteelt mogelijk.

Nederlandse Bijenhouders

Samen met de plaatselijke imkers en de zonneparken informatieborden plaatsen en voorlichtingscentra openen over de Nederlandse bijenvereniging in het bijzonder en het belang van insecten voor ons milieu. Verder gaat de projectontwikkelaar de Nederlandse Bijenhouders Vereniging in Wageningen en lokale bijenhouders financieel en anderszins ondersteunen.

280 voetbalvelden aan zonnepanelen

Almelo heeft al 140 hectare aan zonneparken ontwikkeld (‘280 voetbalvelden’) en heeft op dit moment nog 650 hectare in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat in de toekomst al deze parken een toevluchtsoord voor bijen en andere insecten worden. De projectontwikkelaar levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het herstel en het behoud van de Nederlandse bijenstand en de leefomgeving van andere onmisbare insecten.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: SolarEnergyWorks

Fairtrade stimuleert kleinschalige boeren

Guido Sparreboom

Duurzame bananen op La Palma, Wereldreis per zeilboot

Guido Sparreboom

Hét laatste nieuws en bedrijven uit regio op GroenNieuws.nl

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details