Groen Nieuws
Image default

Alpe d’HuZes opbrengst bijna 12 miljoen voor onderzoek tegen kanker

De Alpe d’Huez is een berg in de France alpen met een hoogte van 1860 meter

Het is een geweldige uitdaging voor fietsers om de col van de  Alpe d’Huez te bereiken. Ze moeten een hoogte verschil van 1100 meter overbruggen en totaal 14 km af leggen om er te komen. Veel fietsers, maar ook hardlopers en wandelaars wagen zich in de zomermaanden zich de berg op. In de winter ligt er vaak sneeuw, maar ook in de zomer kan het nog behoorlijk koud zijn. Voor wie het naar boven toe kan halen, is het een geweldige prestatie. De steile asfaltweg naar boven is met totaal 21 haarspeldbochten en met een gemiddelde stijging percentage van 8 %. Met de kou of soms wind maakt het deze beklimming te voet of op de fiets bijzonder zwaar. Gelukkig kan na elk steil stuk, na elke bocht wel weer een redelijk vlak stuk en kan je even op adem komen tot de volgende bocht. De beloning op de top is allereerst de prestatie dat je het gehaald hebt, maar ook het schitterende uitzicht op de vele andere bergen. De Alpe d’Huez is bekend vanwege Tour de France die hier al sinds 1952 wordt gehouden, maar staat ook symbool voor de strijd tegen kanker. Elk jaar gaan er duizenden kandidaten de berg op om geld binnen te halen voor kankeronderzoek. .

Ook dit jaar donderdag 6 juni 2019, waren er opnieuw duizenden deelnemers die symbolisch de strijd tegen kanker aangingen om de berg van de ALPE D’HUZES op te gaan

Dit jaar is het 14e jaar van ALPE D’HUZES A LIFE CHANGING EXPERIENCE tegen kanker. Ook dit jaar was de opkomst deelnemers massaal en er stonden totaal 4000 deelnemers aan de start. De deelnemers kwamen uit de volgende landen: Frankrijk, Nederland, België, Engeland, Duitsland en de USA. Het zijn niet alleen fietsers, maar ook hardlopers en wandelaars die onder de deelnemers zijn. Allen met het doel om minimaal een keer de berg op te gaan. Maar de meeste gaan vaker de Alpe d’Huez op en neer, waardoor je meer geld via sponsoring op kan halen voor onderzoek naar kanker. Onder het motto ‘opgeven is geen optie’ gaan de deelnemers op één dag maximaal zes keer de berg op.

Groennieuws.nl sponsoring

De jongste deelnemer aan deze Alpe d’HuZes is 8 jaar, de oudste is 85 jaar. Onder de ruim 4000 deelnemers zijn ook 6 familie leden van Guido Sparreboom aan de start verschenen. Ze waren om 05:00 uur in de ochtend begonnen en Vincent is totaal 5 maal naar boven gefietst, Wilke 4 keer, Mark 3 keer, Marleen en Aster hebben 1 de berg opgefietst en ook nog 1 keer naar boven gewandeld. Jullie allen en ook alle deelnemers super dat jullie je ingezet hebben namen team groennieuws.nl. Naast een kleine financiële bijdrage ook dit jaar, gaan we ook verder met het schrijven van o.a. blogs over gezondheid en het milieu e.d. We als team van groennieuws.nl zijn ons bewust hoe belangrijk het is om gezond te leven en hopen met het geven van advies op verschillende blogs over gezondheid zo ook een bijdragen te kunnen leveren om preventief iets te doen tegen deze vreselijke ziekte. Aan ieder die het leest, blijft het zijn eigen verantwoording om daar wat mee te doen, maar we proberen mensen ook meer bewust te maken.

Het was ook dit jaar weer bijzonder zwaar 
 De deelnemers hebben het niet alleen zwaar gehad vanwege de inspanning, maar ook vanwege de kou boven op de berg. Veel deelnemers kwamen door kou gedreven en zelfs met onderkoelingsverschijnselen bij de medische post om zich op warmen. De combinatie van zweten en de kou werkte negatief op de spieren, die daardoor stram worden. De fysiotherapeuten waren ook druk om de spieren van veel deelnemers los te masseren, zodat ze zich opnieuw konden wagen aan de volgende klim. Totaal stond er een groot medisch team klaar van 120 verpleegkundigen en andere medici. Totaal hebben zo’n 400 deelnemers zich bij de doktersposten gemeld en de meeste klachten waren spierpijn en blaren.
Hoeveel geld is er opgehaald

De voorlopige opbrengst die door sponsoring binnen is gehaald ligt op bijna 12 miljoen euro. De voorgaande dertien edities van de Alpe d’HuZes heeft totaal zo’n 160 miljoen euro opgeleverd. Met dat geld zijn 236 kankeronderzoeken gefinancierd volgens de organisatie.

Inschrijven voor volgend jaar

Je kunt je voor volgend jaar inschrijven voor de Alpe d’ HuZes als deelnemer, door naar de website van deze organisatie te gaan. Fietsend, hardlopend of wandelend, kan iedereen die meedoet met Alpe d’HuZes geld binnen halen om het onderzoek naar kanker te bekostigen. Als deelnemer haal je minimaal een donatiebedrag van 666,66 euro op. Elke euro die gedoneerd wordt aan het Alpe d’HuZes- en KWF-fonds gaat direct en voor 100% naar kankeronderzoek. Bij inschrijving voor Alpe d’HuZes betaal je 125 euro inschrijfgeld. Wil je een deelnemer of team steunen dan kan dat ook. Je ga naar de website ‘opgeven is geen optie’ en op de speciale actiepagina ga je naar de deelnemer of het team die je wil sponseren. Klik op ‘Steun deze actie’, laat een persoonlijk berichtje achter en betaal. Alvast bedankt !

Door: Guido Sparreboom
Beeld:  Guido Sparreboom

Wat is MRSA?

Guido Sparreboom

Wat is het nadeel van het injecteren van mest

Guido Sparreboom

Smogalarm: Vervuilde lucht in delen van Nederland

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details