Groen Nieuws
Image default

Australië heeft meer extreme zomer records

Kolkend heet, met max. temperaturen boven de 50 graden

Het is de warmste zomer ooit gemeten in Australië, die voor enorme schade zorgde aan de landbouw, veeteelt en natuurgebieden. Met meer dan 100 hitte records deze zomer van 2019 en met temperaturen tot boven de 50 graden, is het warmer dan het ooit geweest. De mensen bleven noodgedwongen vaak binnen bij de airconditioners en de stranden waren nog nooit zo vol geweest, omdat de mensen verkoeling zochten. De oude records met de gemiddelde temperaturen uit 2012 werden hiermee met meer dan een graad over troffen en het is angstwekkend te noemen, als deze temperatuur stijging zich de komende jaren zich nog verder voort gaat zetten.

Klimaatopwarming

Ook Australië dat verschillende klimaatgordels heeft van gematigd tot tropisch, heeft veel last van de opwarming van de aarde. De hitte, maar vooral ook de droogtes nemen nog elk jaar toe en geven een duidelijk signaal af van de klimaatverandering die gaande is.

Oorzaak en gevolg

De oorzaak is zoals we weten de Co2 toename, die veroorzaakt wordt door de fossiele brandstoffen en wordt ook voor een belangrijk deel veroorzaakt door de grote veestapel op aarde. De gevolgen hiervan zijn vooral de laatste 10 jaar duidelijk door iedereen waarneembaar. Maar nu elke klimaatwetenschapper eindelijk overtuigd is, lijkt het al te laat. Er is nu al heel veel schade berokkend aan de natuur en het zal nog tientallen jaren duren voordat we de broeikasgassen terug hebben kunnen dringen. Dat betekent dat we nog maar net begonnen zijn met de eerste rampjaren en er nog vele zullen volgen, voordat de opwarming van de aarde is gestopt.

zomer

De gevolgen voor Australië deze laatste zomer

De natuurgebieden hadden te maken met grote droogte waardoor vele wilde dieren dood gingen en planten en bomen verdroogden. Zo waren de vele bosbranden het afgelopen jaar direct een gevolg hiervan. Ook zorgde de hitte ervoor dat de temperatuur van het zoetwater ging stijgen, waardoor de algengroei sterk toenam, waardoor het zuurstof opraakte en de vissen met miljoenen tegelijk dood gingen. Ook was temperatuurstijging van het water een gevolg, omdat de waterstanden abnormaal laag waren, door het gebruik van de irrigatie voor katoenplantages. De landbouw sector had dan ook een ernstig tekort aan water en ook sterk te lijden onder de droogte. De veesector verloor duizenden schapen, tientallen paarden en honderden koeien.

Kamelen

De wilde kamelen die vrij leven in de West-Australische-Goldfields woestijn hadden geen waterpoelen meer om uit te drinken en trokken naar de plekken waar veeteelt is en nog wel water. De boeren kregen te maken met duizenden dorstige kamelen die het kostbare water op kwamen drinken van het vee. Om hun vee te beschermen tegen uitdrogen, hebben de boeren ook dit jaar weer duizenden wilde kamelen moeten afschieten.

Vliegende honden

Ook dit jaar zijn opnieuw duizenden vleermuizen omgekomen door de hitte. De vleermuizen vallen letterlijk door uitputting van de hitte uit de bomen. De gevolgen van de opwarming van de aarde is voor de mens nog beperkt gebleven, maar voor de natuur zijn de gevolgen nu al dramatisch gebleken. Als de temperatuurstijging toeneemt of de opwarming van de aarde niet snel wordt gestopt, zal deze schade veel wilde plant- en diersoorten noodlottig worden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Milieudefensie voert actie tegen klimaatveranderingen

Guido Sparreboom

Kledingmerken dragen nog steeds bij aan kinderarbeid

Guido Sparreboom

Diesel en benzine auto’s veroorzaken longkanker

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details