Groen Nieuws
Image default

Bewoners in nieuwbouwwijk tevreden over Wadi en retentiebekken

De landbouwgrond is extreem droog en de verwachting is dan ook niet dat we veel buien zullen krijgen deze deze zomer. Door de droogte hebben zijn veel mensen hun tuin aan het besproeien en ook boeren proberen hun gewassen te sproeien omdat er gevreesd wordt voor een mislukte oogst.

Wat is het verschil tussen een Wadi en een retentiebekken

De naam Wadi verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaand rivier. Wat wordt er bedoelt met een Wadi in Nederland en België : met een wadi is een bufferings- en infiltratievoorziening bedoeld, die tijdelijk gevuld wordt met regenwater en zo voorkomt dat de riolering overbelast wordt. Een wadi is normaal een droge rivier die (in droge landen) het grootste deel van het jaar droog staat, maar tijdens de natte periode vol met water komen te staan.

Retentiebekken of wachtbekken is een grotere opvangmogelijkheid voor overtollig water. Het bekken is een gebied of waterplas dat speciaal is ingericht om overtollig water uit de rivieren op te vangen. Het maakt deel uit van het reguliere waterhuishoudingssysteem zodat rivierdijken niet snel meer kunnen doorbreken of overstromen.

Wadi bij appartementencomplex in Etten-Leur

Zo hebben we een buurtbewoonster gesproken uit Etten-Leur, die bij haar appartement een nieuwe wadi heeft gekregen Ze vertelde dat vroeger regelmatig bij stortbuien de straten vol stonden met water, maar dit geheel niet meer voorkomt met de aanleg van de nieuwe wadi.

Door: Guido Sparreboom
Retentiebekken Beeld: Wesley van der Linde
Wadi Beeld: Gert-Willem Zonneveld

Hoe kunnen we festivals vieren zonder veel afval

Guido Sparreboom

Scheepvaart zijn grootste vervuilers

Guido Sparreboom

Ecosysteem van de zee

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details