Groen Nieuws
Image default

Bio-melkvervangers zijn niet altijd even voedzaam

Biologische melk

Biologische melk is erg populair, kost niet veel meer dan reguliere melk en heeft zo zijn voordelen. Zo hebben koeien op biologische veehouderijen meer ruimte in de stal, wordt de koeien meer stro toegekend en mogen ze ook altijd naar buiten (behalve als het vriest). Daarnaast bevatten biologische melkproducten geen kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen en krijgen de koeien geen genetisch gemodificeerde ingrediënten in hun voer zoals gen-mais of soja. Het voer van de melkkoeien is daarbij 100% biologisch en ook het gras in de wei is niet bewerkt met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen.

Melkvervangers

Je hoeft geen veganist te zijn om geen melk te willen drinken. Zo kan je ook uit milieubesparend standpunt kiezen om geen melk of melkproducten te consumeren. Dit hangt onder andere samen met het feit dat ook biologische melk, verkregen van koeien van biologische boerderijen, ook vervuiling van het milieu met zich meebrengt door het uitstoten van broeikasgassen. Daarnaast is het consumeren van melkproducten relatief ongezond en het is daarom belangrijk dit met mate te doen. Gefermenteerde melkproducten hebben over het algemeen meer voordelen voor de gezondheid. Voorbeelden van dit soort gefermenteerde producten zijn yoghurt of kwark, die in een proces zijn ontwikkeld van de fermentatie door melkzuurbacteriën. Deze bacteriën overleven het maagzuur niet en behoren daarom niet tot de pro-biotica die de darmflora verbeteren. Melkproducten bevatten wel calcium, kalium, fosfor en vitamine B12. Vooral die laatste is belangrijk voor vegetariërs, omdat B12 alleen voorkomt in dierlijke producten. Vitamine B12 wordt namelijk gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag-darmkanaal van dieren. Mensen maken op die manier zelf ook vitamine B12 aan, maar alleen in de dikke darm, waardoor het niet meer opgenomen kan worden in het lichaam. Bij dieren wordt deze vitamine B12 aangemaakt in het gehele darmkanaal en worden de B12 vitamines wél op genomen door het lichaam. Dit maakt dat deze B12 vitamine ook in vlees, eieren en melk terecht komt. Verder zijn melkproducten niet hoog aangeschreven als gezond en is kaas te zout of geeft melk eerder meer botontkalking. Gezonder blijven de plantaardige producten die ruim de overige vitaminen en mineralen, die ook in dierlijke producten zitten, overtreffen. (Lees ook onze blog over: is melk nu wel of niet gezond?).

Biologische plantaardige melkvervangers

Plantaardige voedingsstoffen zijn gezond en altijd een goede vervanger van vlees of dierlijke producten. Maar in de (biologische) melkvervangers zitten niet altijd voldoende voedingstoffen, ook al geeft het etiket de indruk dat er wel veel cashew, haver, amandel, kokos of rijst in zit. Op sojamelk na, klopt dat dus gewoon niet! Meestal hebben ze slechts maar een kleine voedingswaarde en zit er slechts 2% of 3% noot, haver of kokos in de melkvervanger. Zo zit er bijvoorbeeld slechts 5% of 8% noten in notendrankjes en 10% tot 15% haver/ rijst in drankjes die beweren hieruit te bestaan. De overige bestandsdelen zijn dan vaak water, verdikkingsmiddel en stabilisators. Kortom; je betaalt veel en krijgt een product met weinig voeding ervoor terug.

Gezond of niet gezond?

Zijn de plantaardige melkvervangers dan dus wel of niet gezond? Dierlijke vetten hebben de eigenschap om je dik te maken (vooral volle melk) en staan niet meer bekent als gezond. Wel bevatten ze belangrijke vitaminen als B2 en B12. Verder kan je het calcium en de eiwitten ruimschoots aanvullen, indien je elke dag groente en wat fruit eet. Daarvoor hoef je dus geen dierlijke producten als vlees en melk te eten. De melkvervangers hebben meestal wel toegevoegde vitaminen, calcium en mineralen en het is de vraag of die nou juist wel nodig zijn of zo gezond zijn. Bio-melkvervangers mogen in ieder geval geen kunstmatige toevoegingen bevatten als geur-, kleur- en smaakstoffen of vitamines. Kortom; een bio-melkvervanger is goed of gezond, maar met plantaardige melkproducten vervang je de nodige voedingsstoffen nauwelijks. Je zou de bio-melkvervangers kunnen nemen omdat je milieubewust bent en verdere klimaat opwarming wil voorkomen, af wil vallen (pas op, sommige bevatten toch suikers) of geen dierlijke producten wil drinken. Maar mogelijk ook omdat je het gewoon lekkerder vindt dan melk.

Alleen biologische sojamelk heeft dezelfde voedingswaarde als bio-melk. Soja staat bekent als hormoonverstoorder en wordt daarom niet altijd als super gezond aangeprezen. Voor biologische sojamelk, die voor menselijke consumptie geproduceerd wordt, worden echter geen landbouw gifstoffen gebruikt of regenwoud gekapt.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Matthias Zomer

Onze toekomst op een planeet met meer uitstoot van broeikasgassen

Wesley van der Linde

Wie bepaalt de melkprijs en ten koste van wat?

Guido Sparreboom

Biologische wol is diervriendelijker

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details