Groen Nieuws
Image default

Biologisch voedsel ook in 2017 / 2018 booming

Biologisch voedsel ook in 2017 / 2018 booming

Het is een feestje waard, biologische producten worden ook in 2018 meer verkocht en wereldwijd zijn de economische groeicijfers ongekend hoog. Na de langzame opstart van vijf jaar terug, spelen nu de supermarkten in op de grote vraag naar biologische producten. Ook steeds meer boeren durven de stap te wagen om over te schakelen naar biologisch, doordat de prijzen hoog blijven en de extra kosten die het meebrengt worden gedekt. Biologisch hebben de laatste jaren dan ook record cijfers van 10 % en meer en de vraag is groter dan het aanbod.

Opkomst biologisch neemt alleen maar toe

Biologische voedsel is de laatste jaren in Europa booming, maar ook in andere delen van de wereld is biologisch voedsel sterk toegenomen. Het marktaandeel blijft wereldwijd dan ook stijgen voornamelijk vanwege het wantrouwen van de consument dat ontstaan door vele voedsel schandalen, maar ook omdat men meer bewuster wordt van het feit dat gezondheid samenhangt met gezond voedsel. Natuurlijk zijn er ook mensen die juist bewust biologisch kiezen omdat ze het dierenwelzijn belangrijk vinden, zorgelijk vinden dat de antibiotica in het dierenvoedsel zit of voor veevoer in de Amazone regenwoud wordt gekapt etc. Maar ook natuurlijk vanwege het chemische landbouw gif en de negatieve effecten daarvan voor de gezondheid, het milieu en de natuur.

Opkomst van bewuste mensen die voor biologisch kiezen

De vraag van biologische producten is groter dan het aanbod. Hierdoor blijft de prijs van biologische producten hoger, maar deze hogere prijzen stimuleert wel meer boeren om over te stappen naar biologisch. Een gunstig gevolg daarvan kan weer zijn dat biologisch voedsel in de naaste toekomst aanzienlijk goedkoper wordt voor de consument. Doordat er meer wordt geproduceerd en er een ruim aanbod is, wordt het vanzelf goedkoper en in prijs vergelijkbaar met gangbare producten. Momenteel zien we dit al enigszins terug doordat de volumes toenemen in de bio productie, die ook professioneler wordt, waardoor we de prijs ook naar een acceptabel niveau zien zakken. Momenteel is gemiddeld er een prijs verschil van gemiddeld 25%, maar hoe meer mensen biologische producten gaan kopen, hoe goedkoper biologische producten uiteindelijk worden.

Internationaal

Europese landen met een een groot aandeel biologische landbouw zijn Oostenrijk (18,6%), Zweden (15,8%), Estland (14,9%) en Tsjechië (13,1%) Nederland (van 2 naar 3 %). Duitsland is veruit de grootste afzetmarkt voor bio in Europa en de tweede biomarkt wereldwijd. In Nederland is het marktaandeel rond de drie procent. De groei zou nog groter geweest zijn als er meer voorradig was en er niet zoveel biologische producten hoeven te worden geïmporteerd. Dat betekent dat indien Nederland om aan de eigen vraag naar bio-producten wil blijven voldoen, deze deels moeten worden geïmporteerd uit landen als Oost-Europa (graan producten) en biologisch fruit moet importeren uit landen als Italië of Spanje. Ook in de VS is bio booming, maar zijn in sterke mate afhankelijk van de import van biologische producten en kunnen de vraag naar biologisch voedsel gewoon niet aan. Ook in de afgelopen vijf jaar groeide de biologische sector in Australië met gemiddeld 17% per jaar en ligt op het gebied van biologische groente en fruit nog achter.

Weetjes biologisch Internationaal

Australië heeft het grootste biologische landbouwareaal (22,7 miljoen ha), gevolgd door Argentinië (3,1 miljoen ha) en de VS (2 miljoen ha). Deze landen hebben voornamelijk veeteelt, maar dan wel op een diervriendelijke manier. Hier hoeven de dieren niet in een kaal gekapte veekraal gen-mais of soja producten te eten. Gen gemanipuleerde gewassen die met Roundup of glyfosaat gif worden gekweekt en daar ook niet vrij van zijn na de oogst.

De U.S.A is natuurlijk weer de grootste

De VS is de grootste biologische markt met een waarde van €60 miljard, gevolgd door Duitsland (€9 miljard), Frankrijk (€6 miljard) en China (€5 miljard).

India blijft het land met het grootste aantal producenten (585.200), gevolgd door Ethiopië (203.602) en Mexico (200.039). Deze landen hebben dan ook minder last  gehad van het giftijdperk.

De hoogste besteding per hoofd van de bevolking was in Zwitserland (€262) per jaar.

Vers van eigen bodem

In een wereld waar steeds meer met voedsel wordt gesleept , gaan consumenten meer waarde hechten aan de herkomst van producten en de productiewijze. Ook het transport van levend vee over grote afstanden, stuit veel dierenliefhebbers tegen de borst. Momenteel zou bij het vele transport de uitstoot van Co2 als tax bij het product moeten worden opgeteld bij het product moeten worden opgeteld. Momenteel worden nog te veel producten enkel voor winstbejag getransporteerd, zonder dat er rekening wordt gehouden met de klimaatsveranderingen.

Seizoens- en streekproducten (bij de boer of op markten) spelen dan ook een steeds grote rol. Ook biologische groente en fruit van de boer zijn daarbij populair en deze groeiende markt sector groeit dan ook stevig door.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Biologische voeding en bewegen geven je het geluksgevoel

Guido Sparreboom

Biologische radijs of rammenas

Guido Sparreboom

Gezonde kokos mango kiwi ijsjes

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details