Groen Nieuws
Image default

Biologische moestuin: rabarbergier tegen rupsen

Biologische moestuin: rabarbergier tegen rupsen. Gier wordt gemaakt met water en plantendelen. Er zijn veel verschillende soorten gier en brandnetelgier is wel de bekendste vanwege zijn goede werking tegen luis en stank.

Deze stank is ook de natuurlijke manier om o.a. planten te versterken of schadelijke diertjes te verjagen. Planten hebben ook zelf nog meer methoden om rupsen te verjagen, maar dit is er een van die heel effectief kan werken. Maar elk insect heeft zijn waardplant (favoriete plant om van te eten) en ook elk insect heeft soms weer een andere manier nodig om te worden bestreden. Rabarber gier: rupsen, tegen luizen en witte- en koolvlieg.

Recept: rabarbergier

Zo’n 6 grote bladeren (geen stelen) van de plant is voldoende om de gier te maken. De bladeren moeten klein worden gesneden in repen en kook ze 20 minuten in 2 liter water. Laat het geheel afkoelen, zeven en voeg 1 eetlepel zachte zeep toe (of een kopje suiker) . Verdun 1 op 4 liter water, laat het een week staan en vernevel de vloeistof met een plantenspuit als er geen zon is.De suiker in plaats van zeep zorgt dat het gistingsproces wordt verbeterd. Dit gebeurt ook als je elke dag een keer roert in de gier. Verder zorgt de suiker net zo als de zeep dat de gier op het blad blijft zitten, nadat het er is aangebracht.

Rabarber thee

Omdat gier een week moet staan voor het klaar is kan je ook rabarber thee maken, die na het is afkoelt gelijk is te gebruiken. Rabarber thee werd aangeraden als een korte termijn oplossing en is minder effectief als de stinkende rabarber gier.

Waardeplant en rupsen

Rupsen of vlinders die de eitjes leggen op de plant, zijn kieskeurig. De vlinders kiezen de juiste plant of wel waardeplant uit. Dit omdat de rupsen vaak maar enkele soorten planten lekker vinden. Zo zijn de rupsen van een koolwitje dol op koolsoorten. De rupsen van de sint-jacobsvlinder hebben de voorkeur voor sint-jacobskruid en de Japanse buxusmot, op buxus. Daarnaast zijn er ook rupsensoorten die weinig of geen voorkeur hebben, maar die zijn in de minderheid.

Andere manieren om rupsen te voorkomen:

• Zet kruiden als bieslook en salie (of andere sterk geurende kruiden) in de moestuin (of rondom). De geur is voldoende om vlinders om de tuin te leiden (ze houden niet van deze geur).
• Daarnaast is een net of vliesdoek ook een methoden om vlinders niet de mogelijkheid te geven om eitjes te leggen.
• Probeer de tuin vogel vriendelijk te maken met struiken en met vogelhuisjes. De meeste vogels in de tuin eten insecten, met name de koolmees.
• Plant Oost-Indische kers en zet ‘m in de buurt van de moestuin. Oost-Indische kers jaagt geen rupsen weg, maar lokt ze juist en koolwitjes zijn er dol op.
•De sluipwesp is een grote vijand van de rups, omdat ze eitjes in de rups leggen. De larven eten de rupsen van binnenuit op, waardoor de rups sterft. Gezonde planten die worden opgegeten door rupsen maken zelf een geurstof aan die de sluipwespen aantrekt. Wij kunnen de sluipwespen aantrekken door ze schuilplekken te geven in de vorm van bosjes met doodhout.
• Er zijn verschillende (biologische) producten verkrijgbaar bij o.a. tuincentra om rupsen te bestrijden. Let hierbij wel op: deze middelen (ook de biologische) kunnen schadelijk zijn voor andere dieren in de tuin. Zo zijn er de laatste jaren veel koolmees jongen dood gegaan, door de bestrijding van de rupsen van de Japanse buxusmot.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Falafel met kikkererwten, pompoenspread, wortel en Tzatziki op een wrap

Guido Sparreboom

Biologische producten soms duurder?

Guido Sparreboom

Waarom biologische eieren kopen?

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details