Groen Nieuws
Image default

Biologische zuivel gezonder

Biologische zuivel gezonder

De meeste Nederlandse boeren laten hun melkkoeien in de wei grazen. Maar om hogere opbrengsten te krijgen en door mega stallen te bouwen, houden steeds meer boeren hun koeien het hele jaar door op stal: in 2013 was dat al 30 procent en met de Europese afschaffing ( per 1 april 2015) van het melkquota zal het aantal koeien per melkveehouder toenemen maar het aantal Ha weide niet, waardoor de boer genoodzaakt is om de koeien op stal te houden.Als consument kun je hier gelukkig iets aan doen! Kies voor zuivel van koeien uit de wei biologisch of met weidegarantie. Als je weidegang belangrijk vindt, let dan ook op met kaas. Voor 1 kilo kaas is namelijk 10 liter melk nodig.

koeien

Hoe zit het met koeien in de wei

Steeds meer verse melk heeft ‘weidegang-garantie’. Dat houdt in dat koeien minstens 120 dagen van het jaar, 6 uur lang in de wei hebben gelopen. Als dit duidelijk op de verpakking staat, mag je er in redelijkheid van uitgaan dat dit klopt.

Biologische zuivel

Wil je zeker weten dat jouw zuivel afkomstig is van een koe die goed behandeld is? Kies dan voor biologische of biologisch-dynamische producten. Deze dieren krijgen dan zeker genoeg weidegang, biologisch voer en in de biologisch-dynamische houders mogen ze ook hun hoorns houden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Biologische landbouw heeft de toekomst en helpt de aarde

Guido Sparreboom

Biologische radijs of rammenas

Guido Sparreboom

Biologische landbouw kan de wereldbevolking redden

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details