Gezondheid

Biologische zuivel gezonder

Biologische zuivel gezonder

De meeste Nederlandse boeren laten hun melkkoeien in de wei grazen. Maar om hogere opbrengsten te krijgen bouwd de boer mega stallen en houd hij de koeien het hele jaar door op stal. In 2013 was dat al 30 procent van alle melkkoeien die nooit naar buiten mochhten en met de Europese afschaffing ( per 1 april 2015) van het melkquota is het alleen maar erger geworden.

Afschaffing melkquota

Door de afschaffing melkquota is het aantal koeien per melkveehouder toegenomen, maar het aantal Ha weide niet, waardoor de boer genoodzaakt is om de koeien op stal te houden.

Als consument kun je hier gelukkig iets aan doen! Kies voor zuivel van koeien uit de wei biologisch of met weidegarantie. Als je weidegang belangrijk vindt, let dan ook op met kaas. Voor 1 kilo kaas is namelijk 10 liter melk nodig.

Weidegang

Steeds meer verse melk heeft ‘weidegang-garantie’. Dat houdt in dat koeien minstens 120 dagen van het jaar, 6 uur lang in de wei hebben gelopen. Als dit duidelijk op de verpakking staat, mag je er in redelijkheid van uitgaan dat dit klopt.

Biologische zuivel

Wil je zeker weten dat jouw zuivel afkomstig is van een koe die goed behandeld is? Kies dan voor biologische of biologisch-dynamische producten. Deze dieren krijgen dan zeker genoeg weidegang, mee sto en ruimte in de stal, biologisch voer en in de biologisch-dynamische houderij mogen ze ook hun hoorns houden. Het afbranden bij een kalfje van de hoorns is een ware marteling!

voorkom dierenleed en ga voor het beste: biologisch!