Groen Nieuws
Image default

De mooiste plekken op Corsica

Corsica is een zonnig eiland en ligt in de Middellandse Zee. Het heeft een 1000 kilometer lange kust met wel 200 stranden. Aan de oostkust (kant van Italië) vindt je mooie grote zandstranden en aan de west kust voornamelijk rotsachtige kusten en baaien en kleine strandjes. Hoewel het eiland voor de kust ligt van Italië, behoort het toe aan Frankrijk. Een eiland aan de andere kant (zuid-kant) van Corsica is Sardinië en behoort wel toe aan Italië. Het eiland Sardinië ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica.

De mooiste plekken op Corsica

De oversteek met een veerboot naar Corsica kan wel 6 tot 12 uur duren en het vertrek en de aankomst is vanuit verschillende havens en landen mogelijk. De kortste afstand tussen Sardinië en Corsica is met de ferry boot slechts een uurtje, maar relatief duur. Het is dan ook goed mogelijk om met de auto ( of te voet) de vakantie op Corsica te combineren met Sardinië. Corsica is qua natuur mooier en afwisselender dan Sardinië en heeft veel meer bergen. Sardinië heeft ook veel strand en dorpjes en een eigen Italiaans karakter. Omdat Corsica onafhankelijk wil zijn van Frankrijk, zit er altijd nog onder deze vriendelijke mensen een onbedwingbaar verzet, tegen de Franse invloed.

Beschrijving van het Eiland

Corsica heeft ruw geschetst een relatief rustige west-kant die geweldig mooi is om met de auto langs heen te rijden van Saint Florent naar Bonifacio. De weg leidt voornamelijk slingerend langs de rotsachtige west kust. Soms is de kustweg zo smal dat het verboden is voor campers, die dan op sommige trajecten een meer binnenlands liggende weg moeten volgen. Het midden gedeelte van het eiland bestaat o.a uit een natuurpark met bossen en ruwe hoge bergen, die heel veel wandel mogelijkheden bieden. De relatief drukke oost-kant ( aan de kant van Italië) is voornamelijk vlak is en bestaat uit stranden en is niet bijzonder voor het uitzicht, temeer omdat je weinig kan zien van de zee.

Kamperen

Vooral ook aan de west-kust zijn er volop mogelijkheden om te kamperen op niet al te grote campings. In het hoogseizoen is het aan te raden om te reserveren, maar niet noodzakelijk.

Wandelen

Wandelen kan je voor 6-12 dagen op de wandelroute van de GR 20. Deze gaat dwars over de bergen van het binnenland en is vooral geschikt voor de geoefende wandelaar. Overnachten kan overal langs de route in berghutten, waarbij aangeraden wordt om ze in het hoogseizoen te reserveren. Wild kamperen is officieel niet toegestaan in Corsica. Vanaf Calvi stijgt de GR20 snel tot ca 2000 meter hoogte. Het pad heeft een lengte van 220 km en In het binnenland stuit je al snel op een woest hooggebergte met beboste valleien, diepe en steile kloven waar wilde rivieren doorheen klateren, grillige rotstoppen, bergweides en bergmeren. Corsica telt tientallen bergen met pieken boven de 2.000 meter en de hoogste is de 2.706 meter hoge Monte Cinto. Het binnenland tot aan de West-kust van Corsica is bergachtig en ruim voorzien van bos.
Er zijn ook kleinere wandeltochten, die op gedetailleerde kaarten staan en die je langs de mooiste stukken natuur gidsen.

Steden of dorpjes

Bastia met zijn oude haven is de administratieve hoofdstad van Corsica. Samen met Ajaccio, geboortestad van Napoleon, zijn het bezienswaardige ( relatief grote) steden. Porto Vecchio is de derde stad van Corsica en is een belangrijke badplaats. Je vindt hier azuurblauwe baaien met fijne witte stranden. Het oude vestingstadje ligt op een heuvel. Naast cultuur, zonnebaden en zwemmen kan je ook wandelen in het achterland van De Alta Rocca en het Bavella Massief, waar ook enkele interessante prehistorische vindplaatsen te zien zijn.

Bonifacio is het meest bekende stadje gelegen in het uiterste zuiden van het eiland en is hoog gelegen aan zee op de loodrechte kliffen. De citadel, de middeleeuwse toegangspoorten en de oude kerken zijn mooie bezienswaardigheden. Er zijn verder kleine straatjes, winkeltjes, eetstalletjes en er heerst een aangename sfeer. Er is ook nog een in de rotsen uitgehakte trap te zien die van de vestingmuur naar zee leidt. Alles bij elkaar, de zee, de sporen van een oude cultuur en schitterende uitstraling van dit vestingstadje, maakt een bezoek meer dan waard.

Er zijn nog een aantal stadjes die een bezoek waard zijn namelijk: Piana een klein berg dorp vlakbij de beroemde rotsformaties Calanques de Piana. Sant’Antonino is ook een bergdorpje, maar dan wel de kleinste van Corsica. Dit gehucht aan de Balagne telt slechts 100 inwoners, die allen wonen in gemoedelijke stenen huisjes. Sartene is een typisch Corsicaans stadje en heeft met zijn Placa Porta en sfeervol centrum. Direct achter dit plein is een oude wijk met smalle schilderachtige straatjes, waar je kan ronddwalen en mooie foto’s kan nemen.

Andere bezienswaardigheden

Menhirs of dolmen zijn op verschillende plekken te zien op het eiland, maar bij Filitosa is er ook een plek waar je tegen betaling ( € 7,50 ) meerdere menhirs kan bezichtigen. Op deze plek leefden 3500 jaar geleden, stammen die gezichten en lichamen uit hebben gehouwen op deze stenen. Je kan er een kleine wandeling maken van een uur in natuur over kleine rotsachtige heuvel paden. Er zijn een klein museum en restaurant.
Ferry boten.

Er zijn verschillende compagnies of ferry boten, die uit verschillende havens/ landen vertrekken/ aankomen. Vanuit Italië / Genua is de reisduur 6h 15min – 7h (overdag) en 9h – 10h (’s nachts) met de Moby Lines. De Moby Lines is herkenbaar aan zijn cartoons die aan de buitenkant van het schip zijn getekend om het voor de kinderen extra bijzonder te maken. Je kan dus vroeg in de ochtend vertrekken of een nachtboot nemen. De SNCM veerdienst bijvoorbeeld biedt tickets aan van Marseille naar Bastia voor maar 90 euro. Dit is voor 1 auto, 2 personen + hut = nachtboot. Daar kunnen CF en Moby niet tegen op. Je kunt ook 2 enkele reizen boeken bij 2 verschillende maatschappijen. Met de ochtend boot moet je overnachten in de stad van vertrek en bij aankomst in de haven van Bastia, heb je maar net genoeg tijd om naar een mooie camping aan de west-kant te rijden ( Saint Florent). Als je de nachtboot neemt is het gemakkelijker en hoef je ’s morgens niet te haasten. Een ander voordeel is dat je ’s morgens vroeg op het eiland aankomt en daarmee vroeg op een camping bent: Veel keuze qua plekken, je bent lekker uitgerust als je je gaat installeren en het is ’s morgens nog redelijk koel. Maar kijk en vergelijk de prijzen en vergeet niet, rust en gemak is ook wat waard.

Leef je leven en geniet!

Ontsnappen aan de drukte is op Corsica goed mogelijk. Er zijn tal van wandel mogelijkheden, genoeg rustige campings, baaien en bloemenvelden om je rust te vinden. Ontsnappen aan de hitte doe je in Corsica aan zee, boven op de berg of onder de schaduw van bomen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Vakantie Zwitserland: Genieten van het goede leven!

Guido Sparreboom

Groener reizen: meer mensen vliegen en tanken CO2-neutraal

Guido Sparreboom

Bezienswaardigheden in zuid-Frankrijk

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details