Nieuws

Drop en winegums komen van een varken

Drop en winegums komen van een varken

Gelatine komt van het varken en worden winegums, drop, tiramisu en kwarktaart gemaakt. Ook wordt gelatine gebruikt als geleidingsmiddel voor kogels.

Wat is gelatine en waarin zit gelatine?

Gelatine is een bindmiddel dat uit slachtafval (meestal huiden en botten van runderen en varkens) wordt gehaald. In de huishoudkeuken kunnen twee soorten gelatine worden gebruikt bij het maken van producten: gelatineblaadjes en gelatine in poedervorm.

Andere producten

Gelatine wordt bijvoorbeeld gebruikt in snoep, pudding en andere toetjes, halvarine, vruchtensappen, wijn, bier, medicijnen en vitaminepreparaten. Vooral in veel soorten drop en pepermunt wordt gelatine gebruikt om te binden. Sommige vruchtensappen, bier en wijn worden helder gemaakt (geklaard) met behulp van gelatine en zijn dus niet vegetarisch. Bij het maken van een capsule voor medicijnen en vitaminepreparaten wordt ook vaak gelatine gebruikt.

E-nummer: E441

Gelatine had vroeger een E-nummer, te weten E441, maar tegenwoordig is het verplicht dat het als ‘gewoon’ ingrediënt op de verpakking vermeld. Vegetariërs die gelatine willen mijden, kunnen het dus gewoon vinden in de ingrediëntenlijst op het etiket; behalve bij wijn, bier en sappen (waar het als hulpstof is gebruikt, en niet als ingrediënt). Gelatine staat ook wel eens als ‘colloïdaal proteine’ op het etiket.

Alternatieven

Vegetarische alternatieven voor gelatine zijn Arabische gom (bijvoorbeeld in snoep) en agar-agar (bijvoorbeeld in pudding). Agar-agar is een vegetarisch bindmiddel dat wordt gewonnen uit algen. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en toko.
Ook pectine wordt vaak gebruikt om voedingsmiddelen te binden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om jam mee te geleren. Pectine is een onderdeel van celwanden van groente en fruit. Deze alternatieven voor gelatine hebben geen smaak en zijn ook reuk- en kleurloos. Het kan de smaak van gerechten wel iets afzwakken. Leef je leven, leef bewust.

Reageer