Groen Nieuws
Image default

Duurzame energietransitie zorgt voor duizenden banen

Een derde van de fossiele energie in Nederland wordt opgebruikt voor warmte. Deels voor de verwarming van huizen of douchewater, deels door de industrie. Thermische energie is en wordt de grootst energie bron voor de wereld. In 2050 mag er in Nederland geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt

Biomassa, aardwarmte, zon en wind zullen de belangrijkste energiebronnen worden in Nederland. Maar momenteel wordt er in Nederland nog circa 93 procent van onze energie gehaald uit fossiele brandstoffen. Deze fossiele brandstoffen: aardolie, aardgas en kolen, zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige milieu vervuiling en gezondheidsproblemen.

2050 einde fossiele brandstof tijdperk

In het jaar 2050 mag er in Nederland geen energie meer opgewekt worden uit fossiele brandstoffen. Maar alleen met zon en wind energie redden we het helaas niet. Dit heeft dat te maken omdat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait. Er moeten wel extra energie bronnen bij komen om de continuïteit te waarborgen. We kunnen dit tekort halen uit onder meer thermische energie bronnen die op 3000 meter diepte liggen. We hebben het dan over de grootste energie bron op aarde, de geothermische energie, die in de bodem zit en onuitputtelijk is. Natuurlijk moet je deze wel aanboren en dat is nogal kostbaar. Eenmaal in werking is het gratis energie en voor onbepaalde tijd. Je betaal je alleen wat voor de pomp die koud water in de grond pompt en warm water omhoog brengt om het vervolgens te kunnen gebruiken voor industriële doeleinden en voor de verwarming in huizen. Op 3000 meter diepte is daar het bodemwater 100 graden, maar bij twee kilometer is het water in de bodem bijna 80 graden en al warm genoeg om kassen en huizen mee te verwarmen.

Schone energie goed voor de economie en levert nieuwe banen op

Schone energie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie. Alleen al de zonne-energiesector levert in 2050 meer banen op dan de kolenindustrie nu. De technologie voor schone energie ontwikkeld zich steeds verder en de kosten voor zonne- en windenergie dalen hierdoor ook nog steeds, wat goed is voor de economie. De innovatie van schone energie en aanleg van deze schone energie projecten schept veel extra werkgelegenheid.

Kans op aardbevingen bij geothermie bijna nihil

Groningen heeft veel te maken met aardbevingen omdat er gas uit een heel groot gasveld is gehaald en er niks voor terug is gekomen. Hierdoor zijn de drukverschillen groot en krijg je aardbevingen.Bij aardwarmte is de winning heel anders. Er wordt warm water uit gehaald en koud water weer terug gepompt en er ontstaat zo nooit bij deze water circulatie een leegte, waardoor drukverschillen uitblijven.

Zout water door zoutlagen in de bodem

Bij geothermie heb je te maken met zout water, dat veroorzaakt wordt door de zoutlagen in de bodem. Hierdoor ontstaat gemakkelijk corrosie. Indien pijpleidingen aangetast worden is er wel een klein gevaar dat bij lekkage er een vermenging gaat optreden tussen zoet en zout grondwater. Maar ook doordat grondwatervoorraden in de bodem bevuild raken door boringen van weglekkend zout water uit andere bodemlagen. De drinkwater voorraden die gebruikt worden voor drinkwaterproductie, bevinden zich op dieptes tot 320 meter in de bodem. Deze voorraden worden beschermd door een tientallen meters diepe kleilaag. Bij geothermische wordt door deze bodem lagen van klei geboord om bij de dieper warmwater lagen te komen. Aangezien geothermieactiviteiten vaak op enkele duizenden meters diepte plaatsvinden, kan het dus zijn dat er door grondwatervoorraden heen moet worden geboord. Hierdoor kan het wegsijpelende zoute water voor de winning van drinkwatervoorraad een probleem vormen.

Grote aard olie en gas winning bedrijven tonen grote interesse in schone energie

Grote bedrijven als Shell, Eneco, afvalbedrijf HVC en het Canadese Vermilion tonen grote belangstelling voor deze thermische energie. Veel van deze operatoren hebben als voordeel dat ze al heel veel kennis hebben over het boren, maar ook de financiële middelen en bestaande apparatuur hebben om te gaan boren.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Bio-melkvervangers zijn niet altijd even voedzaam

Guido Sparreboom

Broeikasgassen en de opwarming van de aarde

Guido Sparreboom

Duurzame bananen op La Palma, Wereldreis per zeilboot

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details