Groen Nieuws
Image default

Duurzame zwemkleding gemaakt van gerecyclede visnetten

Duurzame badkleding van het merk JUNGL Amsterdam. In Groennieuws.nl willen we geen reclame maken, maar wel ondernemers aanprijzen die duurzame producten produceren, maken of leveren. In deze blog willen U kennis laten maken met twee dames Anouschka en Natascha Hendriks, die van jongst af aan al bezig zijn om dieren en het milieu te sparen, door duurzame projecten te bedenken. Zo is JUNGL, uiteindelijk ontstaan, en is dan ook een milieu, dier en mens vriendelijk product. Deze Hollandse dames, hebben een nieuwe duurzame badmode productielijn uitgedacht en opgezet, waarbij ze de inpakt op het milieu zo klein mogelijk hebben weten te houden.

Van visnet tot duurzame badmode

De dames bieden dan ook een duurzame badmode collectie aan, waarbij de milieu impact zo klein mogelijk wordt gehouden. Ze zijn dan ook een voorbeeld voor de gangbare en meest vervuilende kleding industrie van vandaag de dag. Lees hierover meer bij Groennieuws.nl blogs over de meest vervuilende katoenindustrie.

Duurzaamheid

Anouschka en Natascha Hendriks vinden eerlijkheid, duurzaamheid, kwaliteit en transparantie erg belangrijk. Duurzaamheid staat voorop en over alles is goed nagedacht, vanaf het begin tot het eind. Hierover kun je lezen op hun website, maar het meest opmerkelijke is dat ze oude visnetten gebruiken om hun badkleding te vervaardigen. Ze gebruiken deze netten die aanspoelen of uit zee zijn gevist, die een gevaar vormen voor het zeeleven in de oceanen. Ze schrijven op hun website dat 46% van het gewicht van de plastic ‘soep’ in zee, bestaat uit achtergelaten visnetten. Het basis materiaal van de productie van hun badkleding bestaat dan ook voornamelijk uit visnetten en ander gerecycled materiaal zoals vislijnen, waardoor de productielijn niet alleen duurzaam is, maar ook helpt om zeedieren een afschuwelijke dood te besparen.

Bedreigde zeedieren

Zo is elke bikini of badpak uit hun assortiment vernoemd naar een zeedier, dat met uitsterven wordt bedreigd. Zeedieren die worden bedreigd door vervuiling (plastic), overbevissing of door ronddrijvende ‘spooknetten’, die met duizenden stuks ronddrijven in onze oceanen. Zo verdrinken er walvissen in deze netten, raken zeeschildpadden, haaien en andere vissoorten verstrikt en sterven een vreselijke dood door losgeslagen netten van vissersschepen. Sommigen netten zijn honderden meters lang en liggen of drijven voor tientallen jaren in zee. Dit is de redenen dat ze gebruik maken van de stof van het Sloveense bedrijf ECONYL® dat gemaakt is van visnetten en ander nylon afval.

Eerlijke productie

Veel (bad)mode wordt helaas nog steeds onder slechte werkomstandigheden geproduceerd en kinderarbeid en slecht betaalde arbeiders vormen geen uitzondering. Dit gebeurt veelal in Azië, Bangladesh, India, maar ook in landen dichterbij Nederland als Turkije en Albanië. Jungle prefereert alleen transparante producenten, die niet ten kosten gaan van de boeren, kinderen of werknemers en goede werkomstandigheden garanderen. De volledige productie is dan ook uiteindelijk terechtgekomen bij Ecovest in Portugal. Deze fabriek is GOTS en SMETA gecertificeerd, wat de hoogst mogelijke certificaten zijn. De fabriek produceert ook duurzaam en heeft stroom en  ledverlichting van de zonnepanelen op het dak.

Kortom Jungl is een duurzame, dier en mens vriendelijk merk

Kortom een duurzame productie is met het merk Jungl is gerealiseerd en de gevonden visnetten in Italië worden verwerkt tot garen, en worden vervolgens in Portugal onder de beste werkomstandigheden omgezet in bikini’s en badpakken die vernoemd zijn naar zes bedreigde zeedieren, Blauwvintonijn, Blauwe vinvis, Blauwe marlijn, Groene zeeschildpad, Vaquita en Walvis haai. Deze namen zijn bewust gekozen om mensen bewust te maken van de ernst van het uitsterven van deze diersoorten.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: JUNGL

Kinderen maken een wereldbol van plastic afval voor milieubewustzijn

Wesley van der Linde

Duitsland stopt met kernenergie in 2022

Guido Sparreboom

Europese aanpak waterverontreiniging

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details