Groen Nieuws
Image default

E621, zoet, zout en vet zetten aan om meer te eten

E621, zoet, zout en vet zetten aan tot meer eten

Smaak is gebaseerd op instinct en zoet, zout en vet zetten aan tot meer eten en E621 leidt zelfs tot extra veel eten. In de natuur zijn zoete vruchten voor elke diersoort een teken van veel calorieën die omgezet kunnen worden in vet en belangrijk zijn om te overleven of overwinteren of energie kunnen leveren aan onze spieren. Of het nu de beer is die zoete bessen eet of de bij die van bloem tot bloem vliegt voor nectar, het draait vaak om de zoete smaak, die de diersoorten aantrekt. Ook wij als mens zijn van nature aangetrokken tot zoetigheid en vooral gericht op zoet voedsel als zoete vruchten (bessen, appels). Calorieën als suikers en vet zijn altijd hard nodig geweest om langere tijd zonder voedsel te kunnen en te kunnen teren op onze vet reserves in tijden van schaarste. De natuur heeft in de evolutie de planten aan de diersoorten aangepast. Zoeten vruchten werden opgegeten en hun zaden verspreid. Bittere en zure vruchten moesten juist niet opgegeten worden en werden dan ook gemeden door diersoorten. Zuur en bitter werd in de oertijd door de mens en nog steeds door veel diersoorten gemeden, omdat ze niet smaken, maar ook omdat het een teken kan zijn dat ze nog niet rijp zijn (weinig voedingswaar) en zelfs giftig kunnen zijn.

Overvloed aan eten

Onze voorouders die nog als jagers-verzamelaars leefden, leefden van dag tot dag en tot aan de tijd van de moderne mens is de smaak er niet anders op geworden. Wij zijn als moderne mens nog steeds verzot op de smaak van zoet voedsel en alles dat minder zoet smaakt, is vaak een tweede keus. We blijven zo voorbestemd om zoet of suiker te eten en dat is de voedingsindustrie niet ontgaan. Om voedingsmiddelen lekkerder en aantrekkelijker te maken, wordt dikwijls veel suiker toegevoegd aan heel veel producten. Van vet kan ongeveer hetzelfde gezegd worden en de mens wordt door de smaakpapillen en hersenen gedreven om dit lekker te vinden en we krijgen na afloop een tevreden gevoel van voldoening. Zowel vetten en suikers kunnen opgeslagen worden in het lichaam en dierlijke en plantaardige vetten ervaren we als goed en lekker voedsel. Het lichaamsvet kan zo als reserve voedsel dienen in tijden van voedselschaarste of langdurige inspanning. Als men vroeger een bron van vet of suiker vond, dan werd daar optimaal gebruik van gemaakt om te overleven. Momenteel heeft de welvarende moderne mens een overvloed aan voedsel, maar onze hersenen staan nog in de ‘oerstand’. Hierdoor eten we automatisch snel te veel en is er een gezond verstand voor nodig om niet overmatig veel te eten.

Zout is niet lekker

Van zout krijgen we meestal elke dag te veel binnen en dat komt doordat we het als smaakversterker reuze lekker vinden en het, net zoals suiker en vet, verslavend kan werken. Een mens heeft maar heel weinig zout nodig om te overleven en het is belangrijk, maar een teveel is heel slecht voor ons lichaam. Omdat het wel essentieel is om te kunnen overleven, geven de hersenen een positief signaal af bij voedsel als vlees dat zout smaakt. Bij een overmaat krijgen we het signaal vies door, omdat we er aan kunnen overlijden. Te veel zout veroorzaakt door hartaanvallen en –ziektes. Dit leidt tot ongeveer 7.000 doden per jaar in Nederland, in Groot Brittannië 35.000 en zo onschuldig is het dan ook zeker niet.

De combi van zoet, zout en vet is nog onweerstaanbaarder

Veel mensen eten graag hun schaaltje chips leeg en als ze pech hebben eten ze ook nog de rest van de zak chips helemaal leeg. Daarna hebben ze spijt en zeggen morgen met lijnen te beginnen of het niet meer te kopen. Mensen willen het wel, maar kunnen vaak de voedsel producten met een combi van zout, zoet of vet niet weerstaan. Dit geldt ook voor chips, koekjes of mayonaise. Het wordt dan ook veel verkocht en door de producent zo gefabriceerd dat deze smaken tot hun recht komen. Zo is suiker in ketchup ongezonder, maar lekkerder en wordt eerder verkocht en gegeten.

Bananen en appels

Bananen of appels zouden een goed en gezond initiatief zijn, om ‘junkfood ‘ te vervangen. Maar juist de combinatie van die drie: zoet, zout en vet, maakt dat chips, snoep en bijvoorbeeld ijs vaak moeilijk te weerstaan zijn en verkozen worden boven gezonde etenswaar. Hoe meer smaakpapillen op je tong worden geprikkeld, hoe groter de prikkels zijn naar de hersenen, hoe krachtiger het afgegeven signaal door de hersenen om het te eten. Hierdoor worden mensen aangetrokken om ongezonde bewerkte voedingswaar te kiezen, boven gezonde groente en fruit. Hierdoor worden mensen aangetrokken tot dit ongezonde voedsel en steeds dikker. Welvaartsziekten hebben meestal ook te maken met een combi van suiker, vet en zout.

Een voedselverslaving

Bij onderzoek van wetenschappers zijn in de hersenen gelijkaardige processen waargenomen die een drugsverslaafde ondervindt, maar ook bij een persoon die chips eet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoet, vet en zout of een combi ervan, verslavend kunnen werken. Suiker, vet en zout zitten in heel veel voedingsmiddelen en hoe meer, hoe verslavender en hoe gevaarlijker voor de gezondheid.

Hoeveel suiker eten we per jaar?

Gemiddeld eet een Nederlander maar liefst 35 pakken suiker van een kilo per jaar. Mensen die erop letten zitten hier maar een paar kilo onder, omdat suiker werkelijk bijna overal in zit, met name in de bewerkte voedsel producten die 85% van het assortiment van de supermarkt uitmaakt. Maar 15 procent van alle suikerinname gebeurt echt heel bewust; door de suikerpot te hanteren. De rest is toegevoegd aan bewerkt voedsel.

Welvaartsziekte nummer 1

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, dus 1 op de 14 Nederlanders. Iets meer mannen dan vrouwen. Waar is het dat diabetes type 1 niet gerelateerd is aan suiker rijke voeding, maar dit bij type 2 kan dit wel zo zijn. Wie veel suiker eet of drinkt vergroot namelijk de kans op overgewicht. Overgewicht geeft een grotere kans op diabetes type 2. Ook door veel suikers te eten, wordt je bloedsuikerspiegel te hoog en neem je lichaamsvet toe. Hiermee verhoog je ook je kans op welvaartziekte. Een teveel aan zoetigheid kan naast suikerziekte ook leiden tot o.a. dementie, blindheid, hart- en vaatziekten en kanker. Ook verslechtert of veroudert je huid eerder en ook andere lichaamscellen, waardoor je er eerder oud uitziet.

Vet

Obesitas bij jonge mensen geeft een aanzienlijk verhoogd risico op eerder overlijden en te veel vet en zoet eten is meestal de oorzaak. Een vetarm dieet verhoogt echter ook het risico op vroegtijdig overlijden. Een studie in het medische tijdschrift The Lancet keek naar 135.000 volwassenen en ontdekte dat mensen die minder vet eten veel eerder overlijden dan zij die boter, kaas en vlees eten. Mensen die minder vet eten schakelen vaak over op koolhydraatrijke producten, zoals brood, pasta en rijst. Dit betekent echter dat ze belangrijke voedingsstoffen mislopen.

De uitkomsten staan haaks op het voedingsadvies dat mensen hun vetinname moeten beperken. Wel is duidelijk dat een teveel aan suiker en vet, zonder extra lichaamsbeweging, kan leiden tot dik worden. Als je te dik bent dan moet je nog steeds vet blijven eten, maar in de juiste hoeveelheden en vooral ook bewegen. Verkeerde bewerkte vetten zijn al gauw verkeerd en probeer de vetten te nemen die zo natuurlijk mogelijk zijn, maar altijd gevarieerd en met mate. Te veel is altijd slecht en mensen blijven het meest gezond als ze 35 procent van hun calorieën uit vet halen.

E-Nummer 621

E621, ook wel mononatriumglutamaat genoemd, werkt als een soort drugs voor de hersenen, die het signaal ‘stoppen met eten’ bij het verzadig punt uitstelt. De stof wordt vooral ook gebruikt in de Indonesische en Chinese keuken en zit in aroma’s en kant-en-klaar gerechten, Maggi blokjes en soep. Het stofje geeft ons extra trek naar eten, bevat lustopwekkende en verslavende stoffen. De hormoonhuishouding van ons lichaam raakt door deze stof E621 verstoord en schijnt de grootste oorzaak te zijn van dat we de zak chips in een keer op willen eten. De voedsel industrie zal altijd kijken naar winstcijfers en het is aan de consument om voorzichtig om te gaan met bewerkt voedsel, dat te veel zout, suiker of vet of slechte E-nummers bevat. Het heeft geen uitleg meer nodig dat frisdrank, patat of chips, mayonaise, snoep (zoete en zoute drop) en de meeste bewerkte voedingswaar niet mee werken aan een verbeterde gezondheid en het tegendeel is eerder waar.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

10 tips om je darmflora gezond te houden

Guido Sparreboom

Zout in producten is erg ongezond

Guido Sparreboom

Teunisbloemen een salade verfraaien

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details