Groen Nieuws
Image default

Elk jaar meer dan miljoen kangoeroes gedood in Australië

Kangoeroe is geliefd en bejaagd

Op de vlag van Australië staat de kangoeroe met de Emoe als herkenningssymbool van dit land en specifieke buideldier soort van het land. Ook de nationale luchtvaartmaatschappij Qantas vliegt met de afbeelding van de kangoeroe rond en het dier prijkt ook nog eens op de Australische dollar. In de jaren zestig was de kinderserie ‘Skippy de Boskangoeroe’ in Australië, maar ook in o.a. Nederlander zeer populair. Doch ondanks dit dier zeer geliefd en populair is, iis het dier in Australië al zolang er mensen  zijn bejaagd. De meeste boeren en jagers zien de kangoeroe heel anders en als een plaag die het gras van de schapen opeet. Met toestemming van de overheid worden er dan ook meer dan een miljoen kangoeroes per jaar afgeschoten.

Gruwelijke ‘filmpjes van Skippy’

De belangrijkste exportproducten van Australië zijn mineralen, olie, steenkool, wol,  graan, toerisme en…vlees en…ja, ook kangoeroevlees!

In de documentaire Kangaroo: A Love/Hate Story tonen filmmakers hoe de dieren op bloedige wijze gedood worden. Deze ‘slachting’ vindt echter al decennia lang plaats en veel internationale dierenbeschermingsorganisaties (ook de partij van de dieren) bestrijden deze dierenkwelling door protesten al voor jaren. Ondanks deze gruwelijke informatie is Nederland niet onder de indruk en wereldwijd goed voor 17% van de totale import van kangoeroevlees. Dit maakt Nederland samen met België een van de grootste importeurs. Een groot deel hiervan wordt weer doorgevoerd naar andere landen van Europa, maar ook verkocht in eigen land aan restaurants. In Nederland is het kangoeroevlees in de grote supermarkten een tijd lang te koop geweest, maar is mede onder druk van de negatieve publiciteit, weer stop gezet. Momenteel zijn er bijna geen supermarkten meer die het nog verkopen en het zijn meer de speciale restaurants waar het op de menulijst staat.

Vleesindustrie of lobby aangeschreven als duurzaam, gezond en diervriendelijk

Kangoeroes wordt door de vleesindustrie of lobby aangeschreven als duurzaam, gezond en diervriendelijk, maar dat is slechts een mooi verkooppraatje. De werkelijkheid is dat jagers niet zachtzinnig met de dieren omgaan en deze vaak aan worden geschoten en vreselijk lijden aan angst, stress en pijn. Jagers schieten op de kop van het dier, maar die is relatief klein vergeleken met de rest van het lichaam en de dieren zijn razend snel en beweeglijk, waardoor het nog moeilijker wordt om gericht op de kop te schieten. Indien de kangoeroe niet door de kop wordt geschoten, maar in het lichaam, is het waardeloos voor de vleesindustrie. Vaak liggen de kangoeroes nog uren te creperen voor ze dood gaan. Ook het jong in de buidel van de geschoten moeder wordt niet zachtzinnig omgebracht en doodgeknuppeld. Omdat aangeschoten kangoeroes soms nog uren moeten lijden, is er niets diervriendelijk aan. Gezond is het vlees ook niet. Veel vlees is vaak besmet met Coli of salmonella, of het wordt behandeld in een zuurbad, iets wat niet in de Europese Unie is toegestaan. Rusland en Californië waren voor kort de grootste importeurs van kangoeroevlees, maar hebben nu vanwege de slechte hygiëne en omstreden houdbaarheid methoden een importverbod ingesteld. In Nederland wordt vanuit de overheid dit allemaal ontkend en genegeerd en is mogelijk weer het geld belangrijker dan de volksgezondheid en het dierenleed dat achter het vlees schuil gaat.

Internationaal onderzoek

Uit internationaal onderzoek is gebleken dat het vlees hoge hoeveelheden E-coli, salmonella en Toxoplasma kan bevatten. Daarbij ontdekte de Australische Voedsel- en Warenautoriteit zelf dat hiermee de standaard hygiënevoorschriften worden overschreden.

Kangoeroevlees is slecht voor je gezondheid en kent veel dierenleed

De kangoeroe is een inheemse diersoort die nog voor de mens 60.000 jaar geleden aan land kwam, geen natuurlijke vijanden kende. De Dingo kwam mee met de Aboriginals en is wel een natuurlijke vijand voor de kangoeroe. Door schaalvergroting van het houden van schapen, werd de kangoeroe ongewild een voedselconcurrent van het geïmporteerde schaap. Door de vaak kunstmatig vrijgemaakte grasvlaktes voor de schapen, kon de kangoeroe zich ook gemakkelijk voortplanten en verplaatsen. Het is opnieuw de schuld van de mens, die altijd terrein verovert, dat het leefgebied van diersoorten als olifanten, tijgers, herten, zwijnen etc. wordt ingenomen of verdwijnt.

Internationaal protest helpt enorm

In 2009 is onder druk van dierenbeschermingsorganisaties in Europa een importverbod gekomen op honden- en kattenbont. Internationale protesten tegen de commerciële zeehondenjacht zijn begonnen in de jaren 70 en zijn nog steeds aan de orde van de dag. Al 35 landen, waaronder de Europese Unie, verbieden inmiddels de import van zeehondenproducten. Voorafgaande aan het Europees verbod dat inging in 2009, werden er gemiddeld 250.000 zeehonden per jaar doodgeknuppeld. Nu ligt dat aantal nu in Canada op gemiddeld op 60.000 zeehonden per jaar, die met steun van de overheid helaas nog altijd wel doorgaat. Hiermee is toch toch bewezen dat protesten wel degelijk helpen en als consument zou je zeker geen kangoeroe vlees moeten eten en eigenlijk, nog beter, helemaal geen vlees. Steun ook acties voor een totaal importverbod op kangoeroevlees en leer.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Recordaantal dode dieren in Oostvaardersplassen

Guido Sparreboom

Halsbandparkieten een plaag voor fruittelers

Wesley van der Linde

Koeienweide is geen paardenweide

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details