Groen Nieuws
Image default

Enorme afname egels door klimaatverandering

Enorme afname egels door klimaatverandering

Door de hete zomers van de afgelopen jaren hebben veel egels het enorm moeilijk met het zoeken naar voedsel en water. Egels eten insecten zoals larven, wormen en slakken, maar die zijn in de perioden van droogte niet te vinden. Met een tekort aan water en voedsel kunnen deze nuttige dieren gemakkelijk verhongeren of uitdrogen.

Wat kan je doen

Egels zitten meestal in wilde lage begroeiing in stadsparken of langs bosranden. Mocht je eerder egels gezien hebben in de tuin, dan is het goed om de egels tijdens de droogte perioden te helpen door in de avond schotels met water neer te zetten en ook fruit en kattevoer kunnen dan een redding betekenen  voor deze egels.

Pas op voor ratten

Heb je voor langere tijd voedsel buiten, dan kan het ratten aanlokken. Het is dus wel een beetje zoeken of het verstandig is om het voedsel voor meerdere maanden buiten te  zetten. Als er ratten op het voedsel af komen dan kan je er beter mee stoppen en heeft het toch weinig zin.

De winterslaap

De winterslaap begint rond de herfst en duurt tot het voorjaar. Het nest waar de egel tijdens zijn winterslaap verblijft is gemaakt van droge bladeren en ligt verscholen in een heg of onder een stapel takken. Het is niet zo dat egels aaneengesloten slapen en in het voorjaar, als de nachttemperatuur stijgt kunnen ze een paar keer ontwaken om voedsel te zoeken.

Het is belangrijk dat er voldoende plekken zijn voor egels om te overwinteren en stapels met takken en blad bieden mogelijkheden voor de egel om te kunnen overwinteren. Maak dus tuinen en plantsoenen niet helemaal kaal voor de winter, maar laat bladeren en takken liggen langs de randen.

Egels in winterrust

Voor de winterslaap heeft de egel als het goed is zoveel mogelijk vetreserves opgeslagen om de maanden van diepe slaap en zonder voedsel door te kunnen komen. De hartslag, ademhaling en spijsvertering verminderen dan ook tijdens de winterslaap om zo min mogelijk energie te verliezen. Zo daalt de lichaamstemperatuur van 35 graden tot 10 graden en egels mogen dan ook niet verstoort raken in deze perioden. Probeer gevonden egels in winterrust niet te storen en wees voorzichtig met het verplaatsen van takken of tuinafval.

De zomers zijn te droog

Door de aanhoudende droogte tijdens de zomer zijn insecten dieper de grond in gekropen. Dit heeft grote gevolgen voor de egel. De egels hebben nu moeite om voldoende voedsel te vinden en met te weinig vetreserves komen ze de winter niet door.

andere oorzakennafname van het aantal egels

Dat het niet goed gaat met de egel, komt niet door de droogte alleen. Ook door de ruilverkaveling, toename verkeer, verdwijnen van natuurlijke boomwallen en insecticiden hebben voor een grote afname gezord van het aantal egels in heel Europa. In Engeland is de egelstand de laatste 50 jaar zelfs met 80 procent gedaald.

Egels zijn nuttige diertjes die veel schadelijke insecten eten. Zet tijdens de droogste periodes water, kattenvoer en wat fruit neer om deze egels te redden van hun ondergang.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Wolven terug in Nederland?

Guido Sparreboom

Wil je meer weten over de vos?

Guido Sparreboom

Wespen zijn nuttig voor mens en natuur

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details