Groen Nieuws
Image default

Hoe kunnen we festivals vieren zonder veel afval

Festivals lijken na afloop wel op een vuilnishoop

Bij festivals en evenementen lijkt het erop dat veel mensen het normaal  vinden om alles maar gewoon op de grond te gooien. De vraag blijft; hadden we dit niet kunnen recyclen door grote recycle containers overal neer te zetten. Zo hadden plastic, papier en aluminium gelijk gesorteerd  kunnen worden. Ook was het afval probleem stukken minder geweest.

De gemeente afvaldienst moet het maar weer zien te klaren

Na afloop van de festivals ligt de grond bezaaid met afval. Deze rotzooi wordt vaak door de gemeente reinigers bij elkaar gegooid. Hierna wordt het vervoerd naar de vuilverbranding die het zoveel mogelijk verbrand. Dit kost heel veel energie en levert niks op. Het afval had ook  gerecycled kunnen worden, waarbij een besparing op grondstoffen en energie en vaak ook op het milieu of de natuur.

Milieuvriendelijk schoonmaken

Indien we statiegeld zouden heffen op alle plastic flessen en blikjes, dan zouden popfestivals een ‘walhalla’ worden voor mensen als studenten, of daklozen of milieuactivisten die graag wat bij  willen verdienen. Mogelijk zouden na het festival de gebruikte plastic of papieren bekers,  per kilo kunnen worden uitbetaald aan de afvalverzamelaars. Zo wordt het feest tenminste voor iedereen een feest. De oplossing is simpel : laat de vervuiler (bezoeker) gewoon wat extra betalen op zijn consumptie of toegangskaartje  en gebruik dit geld om het afval op te laten ruimen door afvalverzamelaar, die graag wat bij willen verdienen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Afval op straat zorgt voor meer bloemen en bijen

Wesley van der Linde

Ontbossing draagt voor 15% bij aan klimaatverandering

Guido Sparreboom

Oostenrijk verbiedt als eerste land in Europa landbouw bestrijdingsmiddel Glysofaat

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details