Groen Nieuws
Image default

Frankrijk kan de vraag naar bio-producten niet meer aan

De vraag naar biologische producten is in Frankrijk enorm

Biologische groente en fruit zijn tegenwoordig in Frankrijk wel in elke supermarkt te krijgen en ook de gespecialiseerde biologische supermarkten zijn steeds meer te vinden in de grotere dorpen en in de steden. Bijzonder is dat veel biologische producten nog uit Spanje komen en de vraag naar biologische producten in Frankrijk is dan ook 30% hoger dan de biologische sector kan produceren. Frankrijk wordt dan ook steeds duurzamer en bewuster wat hun gezondheid betreft en het aantal boeren dat overschakelt op biologische productie is enorm groot. In 8 jaar tijd is er al een verdubbeling van 1 naar bijna 2 miljoen hectare. De Franse regering en de minister van landbouw willen de omschakeling naar biologische landbouw nog verder stimuleren om aan de vraag van biologische producten te kunnen voldoen.

Vraag naar biologische producten groeit nog elke dag

De vraag naar biologische producten is momenteel zo groot, dat de Franse boeren niet meer kunnen voldoen aan de vraag, waardoor het land 30 procent van de biologische consumptie moet importeren. De ( nieuwe) biologische boeren krijgen zelfs nu financiële steun van president Emmanuel Macron, omdat ze de concurrentie positie van biologische importproducten uit het buitenland tegen willen gaan. Ze hopen met financiële steun van meer dan een miljard per jaar, dat gangbare boeren ook zo snel mogelijk over gaan schakelen naar biologische landbouw en veeteelt om aan de vraag naar biologische producten uit eigenland te voldoen. Zo’n 6,5 procent van de Franse landbouwgrond is biologisch en in 2022 moet dat zijn toegenomen tot 15 procent. De vraag naar biologische producten is groter dan het aanbod en de prijzen voor biologische producten in de supermarkt zijn dan ook duurder dan gangbare producten. In Nederland komen deze prijzen ongeveer overeen met die van een gespecialiceerde biologische supermarkt. Maar in de wetenschap dat het goed is voor je gezondheid, milieu en klimaat, blijft het nog steeds ‘een koopje’ en een investering voor de toekomstige generaties die op deze planeet ook willen leven.

In Frankrijk 2022 is 15% van de agrarische landbouw biologisch

Didier Guilllaume, de Franse landbouwminister en de Franse regering streven er naar dat in 2022 van het totale agrarische landbouw areaal 15% biologisch moet zijn. Daarbij gaan ze als eerste in Europa beginnen om te verplichten dat 20% van alle voeding die wordt geserveerd in de collectieve sector zoals ziekenhuizen of gevangenissen e.d.biologisch moet zijn. Ook de schoollunch moet zo snel mogelijk biologisch zijn.

Wie staat er met biologisch aan top

Noord-Amerika  en Canada zijn uitgegroeid tot marktleider in de verkoop van biologische producten met een omzet van ongeveer 50 miljard euro. De Europese Unie volgt met hooguit 40 miljard euro. De totale mondiale omzet ligt rond de 100 miljard euro. Groennieuws.nl verwacht dat de mondiale vraag naar biologische producten binnen 5 jaar is verdubbelt tot meer dan 200 miljard euro.

Biologische landbouw in de EU

In landen als Zweden, Denemarken en Oostenrijk is 20 procent biologische landbouw en Spanje 10% nu al bijna een feit en Nederland loopt weer met zo’n 4% biologische landbouw sterk achter.

Diverse overheden van verschillende landen hebben streefcijfers voor biologische landbouw. Frankrijk koerst af op 15 procent biologische landbouw in 2022. Duitsland koerst af op 20 procent in 2027.  De overheid van de EU stimuleert momenteel biologisch landbouw omdat de vraag naar biologische producten steeds groter wordt, maar ook omdat het meer aansluit op de klimaat transitie of het klimaatakkoord. De biologische producten in omringende landen is te danken door een sterk overheidsbeleid, maar het heeft ook vooral te maken met de bewustwording dat de gangbare landbouw met chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest e.d. uiteindelijk veel meer schade oplevert en geld kost voor gezondheidszorg, milieu, biodiversiteit, water voorziening en dierenwelzijn. Het is tenslotte de samenleving en de toekomstige generaties die uiteindelijk de prijs gaan betalen voor hun schijnbare goedkope voedsel dat wordt aangeboden.

De groei in het biologisch areaal in Europa nam de laatste 10 jaar met wel 70% toe.

Spanje heeft het grootste biologisch areaal, gevolgd door Italie en Frankrijk. Daarna komen landen als Denemarken, Zweden en Duitsland en als laatste in deze rij Nederland. Het biologische areaal in Europa maakt ongeveer 7% uit van het totale landbouwareaal, zo’ 12,5 miljoen hectaren.

Regelgeving voor biologisch boeren in de EU

De biologische landbouw zijn duurzaam landbouwsystemen, waarbij streng wordt toe gezien op het dierenwelzijn. Er zijn strenge maar milieu eisen en er is er controle over de gehele biologische voedselvoorzieningsketen van productie, levering van grondstoffen, verwerking, opslag, transport, distributie en detailhandel).Biologische boeren in de EU mogen alleen natuurlijke hulpbronnen en energie gebruiken gebruiken op een verantwoorde manier. Duurzaamheid, natuur, biodiversiteit, het ecologisch evenwicht staan hoog aangeschreven en kwaliteit van voedsel, diervriendelijkheid, het milieu (water/de bodem),  staan onder strenge controle en regelgeving om een biologisch product te kunnen certiviceren.

De biologische landbouwmethoden in de EU omvatten

– wisselteelt, voor een natuurlijke bemesting en ter voorkoming van  .      . ..ziektes.                                                                                                                 – het vee moet een vrije uitloop hebben en er wordt alleen gebruik ..gemaakt van biologisch voer.
– Verbod op het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen
– verbod op en synthetische kunstmeststoffen
– Verbod op genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s)
– Het gebruik van antibiotica voor vee is aan zeer strenge regelgeving en ..voorwaarden gebonden en wordt alleen gegeven aan zieke dieren.
– Gebruik van natuurlijke meststoffen en diervoeders van lokale bronnen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Kwallen explosie als gevolg van klimaatopwarming

Guido Sparreboom

Niemand wil kanker, STOP kernenergie

Guido Sparreboom

Zeilers rond de wereld voor duurzaamheid

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details