Groen Nieuws
Image default

Godsdiensten brachten meer oorlog dan vrede

Godsdienstoorlogen zijn er wel zeker altijd geweest en hebben bepaald geen vrede op aarde gebracht. De intenties van bijna elke godsdienst zijn goed en bieden een geestelijke steun aan veel mensen met een religieuze achtergrond. Al sinds er Godsbesef is voor een bepaalde god is het altijd moeilijk geweest voor gelovigen om een andere godsdienst te accepteren. Godsdienst is dan ook niet altijd gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk voor hoop, vrede en beschaving op aarde. Vaak werd het juist misbruikt en ingezet om macht en roem te vergaren en andere gebieden en landen te veroveren. Momenteel zijn er nog steeds godsdienstoorlogen en de meeste oorlogen in de geschiedenis hebben te maken met geloof.

Kijk naar de geschiedenis!

In de geschiedenis bestaan er natuurlijk onnoemlijk veel voorbeelden hiervan: kijk naar Afghanistan, de inquisitie in de middeleeuwen of bijvoorbeeld voormalig Joegoslavië. Maar ook de conflicten in Palestina (waar de Joden en Moslims al jaren tegen elkaar strijden), de Balkan (orthodoxe Serviërs tegen katholieke Kroaten, en orthodoxe Serviërs tegen Bosnische en Albanees moslims), Noord-Ierland (protestanten tegen katholieken), Kashmir (moslims tegen hindoes), Soedan (moslims tegen christenen en animisten), Nigeria (moslims tegen christenen), Ethiopië en Eritrea (moslims tegen christenen), Sri Lanka (Singa-lese boeddhisten tegen Tamil-hindoes), Indonesië (moslims tegen Timorees christenen) en de Kaukasus (Tsjetsjeense moslims tegen orthodoxe Russen; Azerbeidzjaans moslims tegen katholieke en orthodoxe Armeniërs) en dit zijn slechts enkele voorbeelden.

Oorlogen en uitbuiting

Ook andere oorlogen hebben nooit een winnaar gekend, alleen maar verliezers. Het verlies van je eigen leven, familie of medemens, staat nooit in verhouding tot het krijgen van je gelijk of het veroverde land of goed. Hoe lang zal het nog duren voor we tot het besef komen dat we allen hier op een planeet wonen en het met elkaar moeten doen? Momenteel leven we in 2018 en 11 procent van de wereld heeft honger en daarentegen juist weer 13 procent obesitas.

Azië

In Azië lijden 520 miljoen mensen honger (11,7 procent van de totale bevolking), in Afrika 243 miljoen (20 procent en bijna 34 procent voor Oost-Afrika) en in Latijns-Amerika en de Caraïben 42 miljoen (6,6 procent). Veel arme landen leveren voor een slavenloon (soms maar enkele euro’s per dag) voedsel en goederen aan de rijkere landen die bewust de prijs laag houden om er zo veel mogelijk aan te verdienen.

Enkele reden waarom er weinig vooruitgang is op het gebied van vrede op aarde

A. Het Nationalistisch gevoel ten voordele van een minister of land wordt versterk op het moment dat een ander land als gevaarlijk wordt bestempeld en er angst ontstaat. Mensen worden hierdoor meer saamhorig en een bevolkingsgroep of land is beter te sturen.

B. Naast macht en uitbreiding van grondgebied zorgt een oorlog voor extra geld voor de machthebber. Dit komt door het feit dat er vele miljarden omgaan in de investeringen in wapens, olie en winst voor diverse afgeleide industrieën, waardoor ook de geldbeleggers erop vooruitgaan. Dit zorgt vervolgens ook voor veel werkgelegenheid, waardoor een algehele tevredenheid wordt gecreëerd.

C. Wij als mens zijn niet perfect, we hebben allemaal goede en slechte kanten. Zolang we onze slechte kant door omstandigheden voorrang geven, ontstaat er automatisch zelfafbreuk aan onze goede kant.

D. Wij landen komen moeizaam over het idee heen dat we samen moeten werken, daar we denken dat andere landen anders zijn en niet geschikt om mee samen te werken.

E. Godsdienstoorlogen.

De oplossing voor het probleem?

Op het moment dat wij wat meer vertrouwen in onszelf en onze medemensen krijgen en de partijen die het daadwerkelijke geweld in de wereld initiëren gaan wantrouwen en ophouden onze medewerking aan deze gewelddadige instituten te verlenen, dan kunnen we de wereld transformeren. We zouden een wereld kunnen worden waarin alle landen samen gaan werken en de mondiale problematiek eindelijk eens wordt aangepakt.

Voedsel tekorten, milieuvervuiling, klimaatopwarming

We zouden wereldproblemen aan kunnen pakken als voedsel tekorten, milieuvervuiling, klimaatopwarming, overbevolking en o.a. vergrijzing; allemaal dringende problemen waar we al achter op mee lopen en dringend iets mee moeten voordat het echt te laat is. Als we elkaar kunnen verdragen en helpen, hoeveel beter zou het dan niet voor allemaal worden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

De verkleuring van de bladeren

Guido Sparreboom

Wie zijn onze goden nu werkelijk?

Guido Sparreboom

De indianen toen, de indianen nu

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details