Groen Nieuws
Image default

Green Happiness: Relax, feel free and enjoy :)

Vrijheid, blijheid… maar waar vind je het nog?

We hebben allemaal de natuur nodig om te leven en we zijn er tenslotte van afhankelijk, maar de natuur is zoveel meer! Natuur geeft ons vrijheid en helpt ons om ons gezond te voelen en normaal te denken.

Groen in de buurt

Groen is daarom heel belangrijk in steden of rondom steden en elk kind zou het recht moeten hebben op een plek met veel groen bij hem of haar in de buurt. Ook voor jongeren en volwassenen is het onmisbaar en we zouden het tot een menselijk recht moeten verwezenlijken om het in je directe omgeving te mogen hebben.

Een feit is dat kinderen in de steden veel te weinig buiten komen, waardoor er allerlei gezondheidsklachten of gedragsstoornissen kunnen ontstaan. Ook jongeren en volwassenen hebben de rust van de natuur nodig, al is het maar om even tot zichzelf te komen, zonder dat ze gestoord worden door een telefoon of het verkeer. Natuur helpt ons immers tot rust en tot jezelf te komen.

Natuur is zo gewoon, maar zo belangrijk voor je geestelijk en lichamelijke gesteldheid. Mensen beseffen dat echter veel te weinig. Toegevende dat in en om de grote steden aan natuur een groot tekort is, waardoor het niet gemakkelijk is om er te komen.

Mensen zijn soms letterlijk of staan figuurlijk, te ver van de natuur. De drempel om er regelmatig naar toe te gaan wordt daardoor ook steeds groter. Maar zet je er overheen en loop, fiets of sport eens wat vaker in de natuur.

Positieve denken!

Natuurlijk is de natuur niet alleen een goede plek om te bewegen en je fit te voelen. Geniet vooral van de stilte om je geest rust te gunnen. Verbreek de rust niet door alleen maar over je problemen of werk te praten. Bespreek de dagelijkse problemen even kort met elkaar (om te ventileren) voor niet meer dan 10 of 20 minuten en stop dan! Hierna wordt het praten over problemen en werk taboe en mag er alleen nog over leuke dingen worden gesproken. Stiltes mogen vallen en laat je verwonderen over wat de natuur te bieden heeft. Zo kan je even de spanning en irritaties eruit gooien, maar dan wordt het ontspannen, positieve en leuke praat, plezier hebben en genieten.

Mocht je alleen lopen dan ben je nooit alleen in de natuur. Verwonder je over al de levensvormen die de natuur te bieden heeft. Gebruik je zintuigen en luister en geniet. Piekeren kan even, maar concentreer je daarna op de natuur en voel je hiermee verbonden. De maatschappelijke problemen worden dan vanzelf kleiner en probeer zo nodig tien positieve dingen over jezelf te verzinnen en wordt helemaal ZEN met de natuur!

Relax, feel free and enjoy!

Uiteindelijk moet het je een mentale rust bieden, wat niet alleen een bevrijdend gevoel geeft, maar ook een gezond gevoel.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen:
  • Mocht de zon (een beetje) schijnen: Vitamine D. Deze vitamine is heel gezond voor je hele geestelijke en lichamelijke gesteldheid en zonlicht is zeker goed als je enigszins een dip hebt.
  • Zuurstof en schone lucht zijn belangrijk om je longen en lichaam van extra zuurstof te voorzien, waardoor je je vanzelf ook beter gaat voelen en het is ook nog eens heel gezond.
  • Bewezen is dat mensen die regelmatig in de natuur komen, langer leven, minder last hebben van obesitas, actiever of productiever zijn, minder snel last hebben irritaties, stress of depressies, meer weerstand hebben en minder snel last hebben van allergieën. Je bloeddruk en hartslag kunnen door vaker in de natuur te zijn naar beneden gaan en je algehele gezondheid wordt erdoor verbeterd

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Biologische zaden zijn net als noten erg gezond

Guido Sparreboom

Stem 2017 nog tegen Glyfosaat, nu het nog kan!

Guido Sparreboom

Gezond fruit van het zomer seizoen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details