Groen Nieuws
Image default

Groenten op de barbecue lekker bewust vegetarisch

Een BBQ met veel vlees is niet meer van deze tijd. Je kunt het echt niet meer maken om een groot stuk vlees op de barbecue te gooien, zoals vroeger heel normaal was. We zijn nu tegenwoordig steeds meer bewust van de gevolgen van vlees wat betreft ons milieu, regenwoud, dierenleed en de opwarming van de aarde.

Aangebrand vlees kankerverwekkend

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat aangebrand vlees (darm)kanker kan veroorzaken. Vlees of vis en andere eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen bij hoge temperaturen veranderen in kankerverwekkende stoffen. Bij vlees of vis is dat met name de buitenkant die verbrand of donkere kleuren bevatten die schadelijk zijn. Hierdoor ontstaan de zogenoemde heterocyclische amines (HCA’s) die kanker kunnen veroorzaken. Vooral als het vlees of de vis direct in contact hebben gestaan met de vlammen, ontstaan de De HCA’s. Aluminiumfolie bij vis is een oplossing of door het vlees alleen op de BBQ te leggen als er geen vlammen meer zijn. Ook kunnen de verbranden delen van het vlees worden weggesneden. Maar beter is geen verbrand vlees of zelfs geen vlees.

Groenten op de barbecue

Groente als mais of paprika, asperges, champignons, prei en aardappelen in aluminiumfolie kan ook op de barbecue en om het helemaal compleet te maken biologische groenten.

Fruitwater zelf maken

Alle je lekker gezond aan het BBQ bent, dan zou je ook je ook als drinken fruitwater kunnen drinken die je zelf gemaakt en vooraf in de koelkast gekoeld hebt. Hoe kun je lezen in onze blog over fruitwater.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Broodje geitenkaas met rucola en honing

Guido Sparreboom

Een gezond ontbijt geeft je energie

Guido Sparreboom

Biologische linzensoep goed voor het hart

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details