Groen Nieuws
Image default

Zeldzame grondstoffen zorgen voor interesse in Groenland

Fake news? Nee Trump denkt dat hij weer alles kan en mag en nu is hij boos op de Denen omdat ze Groenland niet even verkopen. Over Amerika wordt wel eens gezegd dat het “onze grote broer is”, maar nu lijkt het meer een verwend kind!

Groenland is onderdeel van het Deense koninkrijk

Groenland is onderdeel van het Deense koninkrijk. Het heeft een eigen bestuur en cultuur. Een groot deel van het land wordt bedenkt met een enorm ijskap, die op sommige plekken ruim 3km dik is! Maar die beginnen nu te smelten en daar liggen bodemschatten aan delfstoffen onder die heel interessant zijn voor de USA maar ook voor China. Beiden hebben al eerder de Denen benadert om Groenland aan hun te verkopen.

De Denen dachten eerst nog dat Trump een grapje maakte

In Denemarken is op 21 augustus 2019 met verbijstering gereageerd op Donald Trumps besluit, om zijn lang geplande staatsbezoek aan Denemarken te annuleren. In een persconferentie liet Premier Mette Frederiksen weten dat de anulering van het staatsbezoek van Trump ronduit onbeschoft is. Ze liet weten dat je een trouwe bondgenoot van de NAVO niet zo behandeld. Aanvankelijk dacht Mette Frederiksen dat het een grap ging, maar Trump is echt beledigd door de afwijzing van Denemarken om Groenland niet aan hem te verkopen.

Alaska was nog voor 1867 van Rusland
Ook binnen Europa is het door de eeuwen heen een ‘landje pik’ of  ruil geweest. Kijk naar de Vogezen, Polen en zelfs België werdt opgedeeld.  De aankoop was Alaska door de Verenigde Staten was een van de meest bekritiseerde aankopen van die tijd. Ze kochten op 30 maart 1867 bijna nog niet ontdekte land van Rusland voor een bedrag van  7,2 miljoen dollar waar veel mensen op zijn zachts gezegd hun bedenkingen bij hadden. Nadat eerst Russische en later Amerikaanse pelsjagers de boel hadden afgestroopt, bleek dat er een schat aan grondstoffen in de bodem zaten en bleek het algauw de beste aankoop van de eeuw!
Grootste eiland ter wereld

Op en om de enorme ijskappen wonen de Groenlanders, een combinatie van Deens en Inuit, de laatste zijn oorspronkelijk (eskimo’s) bewoners van Groenland. De opwarming van de aarde maakt het steeds makkelijker om te werken op het eiland en steeds meer Denen komen naar Groenland en ook toeristen waardoor de Inuit hun eigen cultuur beginnen te verliezen. Vroeger leefde de Inuit vooral van jacht en visserij, maar inmiddels is toerisme hun inkomstenbron. Het is met 56.000 inwoners het dunste bevolkten gebied ter wereld. In Groenland wonen zelfs minder mensen dan bijvoorbeeld de gemeente Barneveld (provincie Gelderland). Maar Inuit wonen daar zijn wel al voor eeuwen.

Meerdere landen groenland kopen?

Eerder heeft Deense koninkrijk al Maagdeneiland verkocht aan de Amerikaanse staat en al eerder heeft Amerika geprobeerd om ook Groenland te kopen.

Trump wil Groenland kopen. Hij is niet de enige met interesse in het grootste eiland ter wereld. Ook Chinese investeerders azen al veel langer op Groenland. Ze willen grote projecten opzetten zoals grote  luchthavens, havens gebouwen….met een belangrijk doel grondstoffen.

Maar wat valt er te halen?

Op Groenland liggen vele reserves aan delfstoffen en aardolie. In groenland valt er van alles te halen. Olie, Zink, Gas, Ijzererts, Diamant en zelfs uranium! Vroegen konde ze er maar moeilijk bij door al het ijs. Twee olievelden konden tot nu toe worden geëxploiteerd met een omvang van 2,5 miljard vaten olie. Met de exploitatie van de mijnbouw zouden grote delen van Groenland vervuild raken. Het zijn tevens de laatste buffers aan grondstoffen in de wereld, die we misschien beter voor de komende generaties bewaard kunnen blijven. Daarbij is Groenland een buffer aan schoon zoet water dat misschien ook nog wel eens ergens voor nodig is en de zeeën zijn gelukkig nog niet vervuild in die mate als alle andere wereld zeeën en zitten vol met vis.

Gelukkig zijn de Denen en de Groenlanders niet zo dom om hun eigen bestaan en land op te geven voor dollars. Trump heeft weer eens bewezen dat hij wel voor het grote geld gaat en dat daar ook alles voor moet wijken; de natuur, sociale contacten, cultuur….niks blijft gespaard, behalve zijn geld. Of zijn macht nog lang gespaard blijft, hangt van zijn de geloofwaardigheid af. Hoelang blijven de amerikanen nog in hem geloven!?

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

De kannibalen van toen, de vleeseters tegenwoordig

Guido Sparreboom

Duurzame bananen op La Palma, Wereldreis per zeilboot

Guido Sparreboom

ASN Bank de status bereikt van klimaatneutraal

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details