Groen Nieuws
Image default

Italianen verven groene olijven met giftige verf

Italianen verven groene olijven met giftige verf

Om ze verser te doen lijken. De politie in Italië, in Apulië, heeft 85.000 kilo olijven in beslag genomen die waren geverfd om ze verser te laten lijken. De olijven waren geverfd met koperchlorofyl en met kopersulfaat. Die laatste stof is in te hoge concentraties giftig voor mensen en schadelijk voor het milieu.

Achttien mensen zijn gearresteerd

Ze worden verdacht van handel in schadelijke levensmiddelen en de productie van voedsel met toevoeging van verboden chemische stoffen.

Oudere olijven

Van de oogst van vorig jaar, verliezen hun kleur en krijgen vlekken. Toevoeging van koperchlorofyl en kopersulfaat geeft de olijven weer een frisse groene kleur. Het gebruik van de kleurstoffen is vastgesteld bij vele bedrijven in de streek in het zuidoosten van Italië. Apulië is de belangrijkste producent van olijven.

Dna-test

De inspecteurs zijn sinds oktober vorig jaar bezig met grootscheepse controle van tafel-olijven. Na klachten van ondernemers zijn tientallen bedrijven gecontroleerd, grote hoeveelheden olijven in beslag genomen en is meer dan tienduizend euro aan boetes opgelegd. Dat gebeurde in verschillende gevallen ook omdat olijven werden verkocht als afkomstig uit Italië, terwijl ze in werkelijkheid eerst waren geïmporteerd uit Spanje of Griekenland. Dat kon worden vastgesteld door dna-tests, legt een persbureau uit. Groene olijven worden zongerijpt vanzelf zwart.

Op de foto zie je staan Griekse olijven maar het artikel gaat over Italiaanse olijven 🙂

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Biologisch afvallen met eiwitshakes

Guido Sparreboom

Wordt je dik van koolhydraten?

Guido Sparreboom

Sinaasappel voorkomt DNA-schade

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details