Groen Nieuws
Image default

Bodem nog steeds te droog voor nieuwe aanplant

Sterfte van jonge aanplant door droogte van vorig jaar

Door het gevolg van de extreme droogte van vorig jaar, is de bodem dit voorjaar nog steeds te droog. Dit is nog steeds goed zichtbaar bij ‘kwakkelende’ bomen die vorig jaar zijn aangeplant en ook te zien aan de langzame groei van de nieuwe aanplant, die het zwaar heeft met de droge grond. Veel bomen zijn dan ook vorig jaar door de droogte dood gegaan en ook dit jaar dreigt opnieuw opnieuw te gebeuren.

Ook de boeren hebben nog steeds last van de droogte van een jaar geleden

Ook op de boerenakkers is de droogte aan de gewassen nog steeds waarneembaar doordat de grond nog steeds te droog is. Ook het grondwater is te laag, waardoor er extra moet worden beregent. Beregenen is niet altijd mogelijk, of de bodem niet gemakkelijk vochtig te krijgen, met als gevolg dat de gewassen te langzaam groeien. Een bijkomend probleem is dat er deze winter en voorjaar nog onvoldoende regenwater is gevallen om de droogte geheel uit de Nederlandse  bodem te laten verdwijnen en we steeds dichter bij de zomer komen.

Oogsten vallen tegen

De extreme droogte van een jaar geleden heeft voor veel tegenvallende oogsten gezorgd. Vooral de uien- en aardappelboeren boeren hadden in 2018 een slecht  jaar achter de rug en vaak ook met financieel verlies.

Veel extra werk voor gemeente plantsoenendienst

De gemeente plantsoenendienst heeft ook dit voorjaar weer veel extra werk met het geven van water bij jonge aanplant. Ook de stadstuinen en bloemenperken moeten soms worden beregent en dat wordt van de zomer alleen maar meer, als het warmer en droger wordt.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Planten, vlees en alleseters, maar wat is de mens?

Guido Sparreboom

Winst van multinationals belangrijker dan gezondheid

Guido Sparreboom

Wie zijn onze goden nu werkelijk?

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details