Groen Nieuws
Image default

Kun je kanker voorkomen door gezonde voeding

De gezonde cel

De ontwikkeling van een organisme begint met één cel. Het DNA in deze cel bevat alle informatie om een volwassen individu te doen ontstaan, met bijbehorende eigenschappen zoals soort, geslacht en karakter.

Door celdeling groeit de eerste cel uit tot een compleet organisme.( plant of dier). Tijdens de ontwikkeling van het embryo specialiseren de cellen zich voor verschillende taken in het lichaam. Zo komen steeds meer erfelijke eigenschappen van het organisme tot uiting.

DNA zit als opgerolde draadjes in de celkern. Deze draadjes heten chromosomen. In een menselijke cel zit twee meter DNA. De totale hoeveelheid DNA in een mens is vijf miljoen keer de omtrek van de aarde.

De mens heeft 23 paar chromosomen

Van elk paar is één chromosoom afkomstig van de moeder en één van de vader.

Cellen en hun functie

Organismen zijn opgebouwd uit ontzettend veel cellen. Deze cellen zien er niet allemaal hetzelfde uit en de functies van deze cellen lopen ook behoorlijk uiteen. Een zenuwcel zal bijvoorbeeld gespecialiseerd zijn in het doorsturen van informatie binnen een organisme terwijl een spiercel zorgt voor stevigheid.

Ons lichaam bestaat dus uit miljarden cellen. Iedere cel heeft een eigen taak in het lichaam en houdt daarbij rekening met zijn omgeving. Na verloop van tijd sterft een lichaamscel af, maar de taak wordt overgenomen door een nieuwe cel. Daartoe deelt de oude cel zichzelf (maakt een exacte kopie), waarbij de oude cel vernietigd wordt, en de nieuwe de functie overneemt. Sommige cellen in het lichaam kunnen zich eindeloos delen, voor sommige geldt een beperkt aantal delingsmogelijkheden.

Bij een kankercel gaan er eigenlijk vier dingen fout een kankercel deelt zich ongeregeld en ongeremd, zonder rekening te houden met zijn omgeving. kankercellen gaan na de deling niet tijdig dood (apoptose) maar blijven doorleven. Zowel de oude als de nieuwe kankercel blijft dus leven, en het kopiëren (verdubbelen) van die slechte cellen blijft maar doorgaan. Daarnaast is een kankercel heel slim, hij verandert zichzelf iedere keer een heel klein beetje. kankercellen worden niet volwassen en specialiseren zich niet in de taak die ze uit zouden moeten voeren (ongedifferentieerde cellen).

kankercellen blijven niet op hun plaats maar gaan op reis door het lichaam (embryonale migratiedrang

Tumor

Elke tumor begint bij één abnormale cel. Wat lijkt te gebeuren is dat bepaalde vitale genen die bepalen hoe cellen zich delen en vermenigvuldigen, zijn beschadigd of gewijzigd. Dit maakt de cel abnormaal. Als de abnormale cel overleeft, kan deze zich buiten proportie vermenigvuldigen tot een kwaadaardige tumor

Risico op kanker

We hebben allemaal een risico op het ontwikkelen van kanker. Veel tumoren ontwikkelen zich zonder duidelijke reden. Er zijn echter bepaalde risicofactoren bekend die de kans vergroten dat één of meer cellen abnormaal wordt/worden wat leidt tot kanker. Die risicofactoren zijn onder andere:

Bestrijding middelen die veel vulling worden gebruikt op landbouw gewassen, schadelijke chemische middelen, maar ook radioactieve straling, straling van de zon, zelfs virussen en kankers die ontstaan door genetische aard ( erfelijk belast).

Veel groente en fruit eten verlaagd de kans op kanker

Voeding en andere leefstijlfactoren kunnen het risico op het ontwikkelen van een maligne (kwaadaardige) tumor verhogen of verlagen. Bijvoorbeeld:

Als je veel groenten en fruit eet

( vooral biologisch) heb je een verlaagd risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers. De precieze wijze waarop ze beschermen tegen kanker is niet helemaal duidelijk. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan vitaminen en mineralen en bevatten ook chemische stoffen bekend als antioxidanten. Zij kunnen beschermen tegen de schadelijke chemische stoffen die in het lichaam terechtkomen. We zouden allemaal ten minste vijf porties groenten en fruit per dag moeten eten (sommige deskundigen adviseren zelfs meer).

Het eten van te veel vet voedsel verhoogt eventueel het risico op het ontwikkelen van bepaalde kankers. Het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker wordt vergroot door: obesitas, gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging en het drinken van veel alcohol of roken.

Schadelijke chemische stoffen

Carcinogeen of kankerverwekkend betekent dat wanneer men in contact met de stof komt, dit kanker kan veroorzaken. Hoe kankerverwekkender de stof en hoe vaker en intensiever het contact, hoe groter de kans is dat men daadwerkelijk kanker krijgt. Contact kan ingedeeld worden in huidcontact, inademing, contact met slijmvliezen, inname en contact met open wonden. Het gevaar bij elk van deze contacten hangt af van de stof en het mechanisme waardoor de stof kanker kan verwekken.

Combinatie factoren

De meeste kankers zijn waarschijnlijk te wijten aan een combinatie van factoren Niet iedereen die in contact komt met een carcinogeen of een ongezonde leefstijl heeft, zal kanker ontwikkelen. Niet alle rokers ontwikkelen longkanker. In feite zijn we waarschijnlijk allemaal een groot deel van ons leven blootgesteld aan lage doses kankerverwekkende stoffen. Het lichaam heeft bepaalde mechanismen die ons kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van kanker. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat veel cellen die zijn beschadigd door kankerverwekkende stoffen, zich zelf kunnen herstellen. Ook het lichaamseigen immuunsysteem kan sommige typen abnormale cellen vernietigen, voordat ze zich vermenigvuldigen tot een tumor. Misschien kan een kankerverwekkende stof alleen schade aanrichten aan één gen, en moeten twee of meer genen beschadigd of veranderd zijn wil een buitensporige celdeling (vermenigvuldiging) gaan plaatsvinden.

In veel gevallen is het waarschijnlijk dat een combinatie van factoren, zoals genetische samenstelling, de blootstelling aan een carcinogenen, leeftijd, voeding, de kracht van je immuunsysteem, etc, een rol spelen in het abnormaal worden van een cel, en hem aan te zetten tot ongebreidelde vermenigvuldiging tot een kanker.

Groente en fruit

Groente en fruit zijn de voornaamste leveranciers van voedingsstoffen die de weerstand verhogen of specifiek kankerremmende eigenschappen hebben. Toch is het beter om niet te veel fruit te eten, omdat hierin relatief veel (vruchten)suiker zit. Bijna al deze vruchtensuikers worden snel omgezet in glucose. Kankercellen hebben glucose nodig en gaan er sneller door groeien. Ons lichaam kan de glucose die het nodig heeft ook zelf aanmaken.

Citrusfruit, zoals citroenen, sinaasappels en grapefruit, is erg gezond. Toch hebben grapefruit en pompelmoes een nadeel: er zit een stofje in dat de werking van een ontgiftend enzym (CYP34) in de lever remt. Dit kan de afbraak van bepaalde geneesmiddelen beïnvloeden. Het is daarom belangrijk altijd met uw apotheek te overleggen of u grapefruit kunt eten in combinatie met de medicijnen die u gebruikt.

In ananas, papaja en abrikozen zitten veel belangrijke voedingsstoffen. Rood fruit zoals bosbessen, blauwe bessen, cranberry’s, aardbeien, bramen en frambozen bevatten vele gunstige stoffen. Voor de positieve eigenschappen van uitheemse bessen zoals Goji-bessen en Acai-bessen bestaat nog geen wetenschappelijke onderbouwing.

Veel groenten bezitten kankerremmende stoffen, maar niet elke groente bevat dezelfde werkzame stof. Varieer daarom zoveel mogelijk met groenten, u krijgt dan van alle soorten de gunstige stoffen binnen. Eet bij voorkeur drie verschillende groenten per dag, de minimale hoeveelheid is 300-500 gram.

Salades en rauwkost zijn gezond omdat er geen mineralen verloren gaan door het koken. Een gemakkelijke manier om meer groente te eten, is door zelf groentesappen te maken met een sapcentrifuge. Neem wel bij elk glas groentesap 1 gram vitamine C (ongeveer 1 ml citroensap) om het nitraat te neutraliseren. Nitraat kan namelijk omgezet worden in nitriet en dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook als u biologische groentesappen uit de winkel kiest, is het verstandig om vitamine C toe te voegen.

Kiemgroenten

Zoals broccolikiemen en alfalfa bevatten zeer veel essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Daarmee een aanrader en heerlijk bij o.a. salades.

Vis

Vette vis zoals haring, makreel, sardines, tonijn, zalm en zeepaling bevat veel omega 3-vetzuren. Dit zijn bijzondere vetzuren die de ontwikkeling van kanker mogelijk kunnen vertragen. Uit studies blijkt ook dat kankerpatiënten die vette vis eten, minder gewichtsverlies hebben. Zet daarom liefst twee tot drie keer in de week vette vis op het menu. Meer dan drie keer per week vis eten kan ongezond zijn, omdat we dan te veel dioxines en zware metalen binnenkrijgen.

Vlees uit de supermarkt is niet gezond

Omdat de mens van nature een alleseter is, passen de eiwitten uit vlees beter bij onze eiwitbehoefte dan eiwitten uit melk of peulvruchten. Vlees uit de supermarkt is echter niet zo gezond. Er zit relatief veel verzadigd vet in en het bevat te veel omega-6 vetten (afkomstig van de granen in het veevoer), hormonen, antibiotica en chemische toevoegingen. Biologisch vlees van dieren die voldoende beweging hebben gehad of van wild lijkt beter te zijn.

Rood vlees

Bevat tien keer zoveel van de darmkankerverwekkende stof haem dan wit vlees (kip en kalkoen). Het eten van orgaanvlees zoals zwezerik of lever kan zo af en toe geen kwaad.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Suiker heeft invloed op onze emoties

Guido Sparreboom

Vreedzame kerst zonder (biologisch) vlees

Guido Sparreboom

44% Europeanen heeft glyfosaat (landbouwgif) in urine

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details