Groen Nieuws
Image default

Koeien krijgen beter leven: keurmerk voor zuivel

Beter Leven Keurmerk nu ook voor zuivel

Het Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming was er al voor  eieren en vlees en te koopt in de supermarkt.

Nu ook voor zuivelproducten

Vandaag ook voor zuivelproducten. In samenwerking met de Vogelbescherming en Natuur&Milieu heeft de Dierenbescherming criteria opgesteld die niet alleen gunstig zijn voor het dierenwelzijn, maar ook positief uitpakken voor natuur en milieu. Supermarktketen Jumbo verkoopt als eerste supermarkt in Nederland melk en yoghurt met het Beter Leven keurmerk.

Het Beter Leven dierenwelzijn keurmerk staat voor dieren welzijn en om het milieu zo min mogelijk te belasten. Zo loopt het jongvee van boeren bedrijven met het Beter Leven-keurmerk buiten. Verder hebben volwassen koeien de beschikking over één ligbox ‘met meer ruimte en comfort’. Daarnaast besteden de boeren meer aandacht aan een ‘grasland dat een gezond bodemleven heeft en broedplekken voor vogels. Ze produceren het veevoer op eigen grond, waardoor er geen grote hoeveelheid fossielen brandstoffen worden verbruikt voor het vervoer van veevoer over zee.

Zuivel, melk en yoghurt met één ster

Net als bij het biologische vlees, waarbij drie sterren toegekend aan biologische melk, komt het zelfde beter leven merk met een ster voor melkproducten.

Beter Leven Keurmerk staat voor :

    – duurzaam weide beheer
    – voer van eigen productie
    – duurzame aanpak om broeikas gassen te verminderen.
    – koeien mogen 120 dagen, 6 uur per dag de wei in.
    – diervriendelijke stal met massageborstel.

Biologische melk

Het nieuwe beter leven keurmerk is een prima voorbeeld voor boeren die nog steeds de koeien het gehele jaar opsluiten. Melkkoeien op biologische boerderijen hebben het nog beter en mogen gemiddeld 200 dagen zestien uur per dag in de buitenlucht. Biologische zuivel kun je herkennen aan het logo met het ‘groene blaadje’.

GroenNieuws.nl

Ondersteunen de acties gratis door o.a. deze publicatie en hoopt ook dat andere mensen de campagne zullen ondersteunen.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Enorme afname egels door klimaatverandering

Guido Sparreboom

Olifanten: oorlog tussen stropers en parkwachters

Guido Sparreboom

Koala beschermt haar baby tegen oprukkende bosbranden in oosten van Australië

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details