Groen Nieuws
Image default

Kledingmerken dragen nog steeds bij aan kinderarbeid

Onze wegwerpmaatschappij ten top!

Wereldwijd worden er ieder jaar meer dan 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd en 30 miljard items daarvan worden niet verkocht en gewoon vernietigd.

Mode-industrie is op olie na de meest vervuilende industrie op de wereld.⁩
De vraag naar kleding zal de komende dertig jaar volgens experts alleen maar groter worden en mogelijk zelfs verdriedubbelen!

Fast Fashion is verspilling!

‘Fast fashion’, of snelle mode, is een term uit de mode-industrie, wat een van de meest vervuilende industrieën is. Ook is de industrie een grootverbruiker van grondstoffen en water om het produceren van kleding mogelijk te maken. Fast fashion heeft als commercieel doel om een zo hoog mogelijk winst te maken door de consument zoveel mogelijk te laten kopen. Fast fashion zorgt er voor dat de prijzen van kleding laag blijven en de kledingcollectie niet twee maal per jaar wisselt, maar wel vier keer! Het koopgedrag van de consument neemt hierdoor sterk toe, ondanks dat de kwaliteit van onze kleding veel minder is. Bekende leveraars van dit soort mode zijn o.a. H&M, Zara, Bershka, Primark en vele anderen.

High fashion

High fashion is veel duurzamer, maar duurder. Dit komt door het feit dat high fashion vaak alleen een zomer en winter collectie levert en de kwaliteit hierbij belangrijker is dan de kwantiteit.

Slow fashion

Slow fashion is ook modieus, maar dan duurzaam. Het gaat hierbij om eerlijke handels- of modeproducten, vintage, tweedehands, organic of biologische kleding, fair fashion en ga zo maar door. Slow fashion kenmerkt zich door tijdloze collecties met kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat. Slow fashion is zeker fashionable en slow fashion labels kom je overal tegen: in de mooiste high-end soul stores en op de catwalks van de Amsterdam Fashion Week.

Een hoge koopdrang van kleding door de consument heeft verschillende negatieve gevolgen

Toename vervuiling

De mode-industrie is, op de olie-industrie na, de meest vervuilende industrie in de wereld. In de katoenteelt worden dan ook veel pesticiden gebruikt die in de kleding komen, maar ook in het milieu. Het wassen van kleding voor gebruik is dan ook sterk aan te raden! Ook de kledingfabrieken zelf zijn sterk vervuilend en veroorzaken water-, lucht- en bodemvervuiling. Het zijn de chemicaliën zoals pesticiden, reinigingsmiddelen, verfstoffen en dergelijke gifstoffen die mens en dier bedreigen. Daarnaast heeft de fashionindustrie een groot aandeel in de vervuiling van rivieren, oceanen en zeeën door het verfproces, maar ook door plasticdeeltjes die bijvoorbeeld vrijkomen bij het wassen van polyester kleding. Door dit soort processen komen er nog meer plasticdeeltjes in het zeemilieu terecht. Er zijn wel kleding fabrieken die het afvalwater zuiveren of hergebruiken, maar in arme landen laat dat vaak te raden over!

Waterverspilling en vervuiling

Voor de groei van katoen wordt in de landbouw veel water gebruikt. Niet zelden gaat dit hoge water gebruik ten koste van de watervoorziening van mensen en wordt het onttrokken van landbouw en natuurgebieden die daardoor verdrogen. Om slechts één katoenen t-shirt te produceren is er 2.700 liter water nodig en dit maakt textiel na agricultuur de grootste watervervuiler.

Slechte werkomstandigheden van arbeiders en kinderarbeid

Grote kleding bedrijven verplaatsen hun internationale kleding business steeds naar die landen waar de minste milieuregels zijn en de goedkope arbeidskrachten kunnen worden ingeschakeld. Dat betekent algauw dat de kledingindustrie zich schuldig maakt aan verkapte slavernij of uitbuiting van arme mensen in derde wereld landen. Ook de consument houdt dit in stand indien ze niet bewust winkelen. Ook de landarbeiders en zelfs kinderen werken voor een hongerloon om katoen te oogsten en moeten noodgedwongen, net als de fabrieksarbeiders, lange werkdagen maken van soms wel 12 uur. De werkomstandigheden zijn vaak gevaarlijk en ongezond en deze arme mensen leven en werken dan ook onder de meest erbarmelijke omstandigheden. De meeste arbeiders zijn dagelijks maar half gevoed. Ze kunnen zich geen warme maaltijden veroorloven en bezuinigen op andere uitgaven, omdat ze hun kinderen te eten moeten geven. Een fabrieksarbeider verdient soms maar 0,40 cent aan een spijkerbroek die voor 6 euro aan productiekosten de fabriek verlaat en voor 25 tot 100 euro in winkel ligt. Als de broek zelf gemiddeld 6 euro kost aan fabriekskosten, waarom moet de handel er dan zoveel aan verdienen? Duidelijk is dat de prijs van kleding laag is, maar arbeiders uit arme landen worden uitgebuit. Momenteel zijn er gelukkig wel steeds meer kledingmerken die hun naam willen zuiveren en meewerken om de omstandigheden te verbeteren voor deze mensen.

De opwarming van de aarde

De kledingindustrie veroorzaakt 10% van de wereldwijde Co2 uitstoot en zorgt voor een groot deel voor de opwarming van de aarde. De mode-industrie is hiermee, op de olie-industrie na, de meest vervuilende industrie op de wereld.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Duurzame energiebronnen als zon, wind en aardwarmte geen luchtvervuiling

Guido Sparreboom

Klimaattop Parijs 2015 heeft geen effect op de USA en Polen

Guido Sparreboom

Goud uit oude mobieltjes

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details