Groen Nieuws
Image default

Van koeienstal naar drugslab bij Brabantse boeren

Van koeienstal naar drugslab is in de provincie Brabant niet helemaal ongewoon. De oorzaak is dat veel boerenschuren of stallen leeg zijn komen te staan is omdat de boeren overgeschakeld zijn naar een andere bedrijfstak of geheel gestopt zijn met hun boerenbedrijf. Brabantse boeren met een lege stal worden wel benaderd door drugs criminelen die grote bedragen bieden voor het huren van deze oude stallen of schuren.

Brabantse boeren willen niet innoveren

Lege stallen en schuren in Brabant zorgen voor meer drugslabs. Door de grote concurrentie en door kostbare nieuwe milieumaatregelen, komen steeds meer stallen en schuren leeg te staan. Veel boeren hebben mede hierdoor geen opvolgers en willen daarom geen grote investeringen meer doen in verduurzamen van stallen.

De boeren wonen vaak nog steeds met veel plezier op de voormalige boerderij. Maar innoveren afbreken van de stallen en de vervuilde grond kost een kapitaal. Elke dag stoppen zo’n zeven boerenbedrijven in Nederland, maar verhuizen is voor veel boeren geen optie.

Van koeienstal naar drugslab

Veel boeren in Brabant denken na over alternatieve bestemmingen, zoals het opzetten van bijvoorbeeld een Bed and Breakfast of een boerencamping. Maar alles is opnieuw gebonden aan regelgeving en vergunningen en zo gemakkelijk is dat dus niet.

Slopen van oude stallen en schuren is het beste optie voor veel boeren, zodat ze dan niet meer worden benaderd door criminelen en het zou ook mooier zijn vanuit het landschappelijk oogpunt. Maar dan zullen er wel weer subsidies moeten komen om de boel af te breken. Tenslotte zijn er indertijd ook vaak subsidies verstrekt om juist grotere stallen te bouwen en dan nu maar weer om ze af te breken. De gemeenschap betaald!

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Waterstofbom Noord-Korea 1000x sterker dan een atoombom

Guido Sparreboom

Winst van multinationals belangrijker dan gezondheid

Guido Sparreboom

Extreme bevolkingsgroei en armoede

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details