Groen Nieuws
Image default

Kokkels in gevaar door hittegolven

De opwarming van de aarde en de daarmee gepaarde hittegolven is funest voor schelpen die bij eb droog komen te liggen op het wad of kust. De ontwikkeling heeft grote gevolgen, niet alleen voor de visserij maar ook voor diersoorten die schelpen als voedsel nodig hebben.

We hebben 2019 meerdere een record aan hittegolven gehad en er is nog nooit zo’n grote kokkelsterfte geweest als dit jaar. Vooral op de Wadden kan het sterfte cijfer van kokkels op sommige plekken oplopen van 60 tot 80 procent.

Kokkels kunnen niet tegen hoge temperaturen

Een Portugese studie stelde eerder in 2015 al vast dat 100 procent van de kokkels stierf als ze zes uur lang werden blootgesteld aan een temperatuur van 35°C. Tijdens een hittegolf en 6 uur eb, kunnen deze watertemperaturen op ondiep water zover oplopen, met sterfte van de kokkels als gevolg. In 2018  stierf meer dan 60 procent van de kokkels in de Waddenzee. Voor dit jaar zijn er nog geen cijfers bekend, maar het is nu al schrikbarend hoeveel kokkels velden er dood zijn in de waddenzee.

Kokkelvissers gaan zware tijden tegemoet

Kokkelvissers zijn niet optimistisch en verwachten in september nog wel wat kokkels te kunnen te vangen, maar dat zal nooit veel zijn. Het duurt ongeveer weer 4 jaar voordat de kokkelvelden nodig hebben om zich te herstellen, maar zoals het er nu naar uit ziet zal met de opwarming van de aarde dat niet meer gebeuren. Zoals het nu naar uitziet, is de voorraad van de afgelopen vier jaar compleet verdwenen.

Hittegolven nemen elk jaar toe

Wanneer spreek je van een hittegolf. Minstens vijf aaneengesloten dagen met maximumtemperatuur 25 ºC of hoger waarvan minstens drie boven de 30 ºC. In de Waddenzee en Zeeland stierf vorig jaar zomer meer dan 60 procent van de kokkels ouder dan één jaar.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Vergassen duizenden ganzen in het broedseizoen

Wesley van der Linde

Recordaantal dode dieren in Oostvaardersplassen

Guido Sparreboom

10 jaar tijd 50 procent minder wilde dieren op aarde

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details