Groen Nieuws
Image default

Lachgas is ruim 250 keer zo sterk als CO2

Broeikasgassen 250 keer zo strek als CO2,  maar ondanks lachgas schadelijk is voor het milieu, zijn er geen wettelijke beperkingen of geen regelgeving om dit tegen te gaan. Alle jaren stoten bedrijven al veel te veel lachgas uit zonder dat dit bekend was, wat maar weer aangeeft dat Nederland de opwarming van de aarde voor lief neemt. Het word door bedrijven gebruikt voor een grondstof voor plastic te maken in Nederland en in de voedingsindustrie, bijvoorbeeld in gaspatronen voor slagroomspuiten. Oorspronkelijk wordt lachgas vroeger gebruikt door de tandarts en als een narcose middel in het ziekenhuis.

Het kabinet wil de verkoop van lachgas aan minderjarigen gaan verbieden

Momenteel is niet helemaal duidelijk of bewezen wat het gevaar is van lachgas voor de gezondheid. Nu is wel bekent dat je longen kunnen bevriezen bij inname, een zuurstof tekort in de hersenen en hoofdpijn kan ontstaan. Ook kunnen de trommelvliezen bij verkoudheid springen. Maar dit zijn dan de gevaren op korte termijn. Het grote gevaar zit hem in de gevaren op de langere termijn. De gevolgen hiervan kan hersenbeschadiging zijn. Dit is nog niet voor 100% bewezen, maar als er een hersenbeschadiging optreed kan er overal in je lichaam uitval zijn, maar er kunnen ook geestelijke problemen optreden als depressie, angststoornis e.d maar ook vroegtijdige dementie. Het inhaleren van lachgas zorgt voor een korte, sterke roes en de gebruiker gaat zijn omgeving anders en kleurrijker zien. Ook klinken de geluiden anders waardoor je lacherig wordt. Maar na lang gebruik kan het dus je hersenen beschadigen en dan is het te laat en kunnen mensen je hooguit nog troosten.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Hoe gevaarlijk is aangebrand PAK in koekenpan?

Guido Sparreboom

Lichamelijk en geestelijk aan het aftakelen

Guido Sparreboom

Schadelijke stoffen in cosmetica

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details