Groen Nieuws
Image default

Komt er een landelijk vuurwerkverbod deze jaarwisseling 

Komt er een landelijk vuurwerkverbod deze jaarwisseling? De handhavers en de politie zouden liever vandaag nog een verbod zien dan morgen.

Jaarwisseling; het alle belangrijkste is de veiligheid

Een lokaal vuurwerkverbod is niet gemakkelijk te handhaven. Als je in de ene gemeente wel mag afsteken en in de andere gemeente niet is er geen eenduidig beleid en veel onduidelijkheid waar het nu wel mag of niet.

Landelijk vuurwerkverbod

Elke jaar heb je enkele doden en tientallen gewonden die vaak ook nog letselschade hebben voor het leven. Dat is ook logisch omdat mensen weinig ervaring hebben met het afsteken en dronken zijn of uitgelaten. Ook vallen er gewonden bij kinderen of omstanders die zelf geen vuurwerk afsteken en raken veel dieren angstig of in paniek. Er is al meerdere keren gesproken over een landelijk vuurwerkverbod voor de Nederlanders, maar er wordt nog te veel mee verdiend en het is ‘te leuk’!

Vuurwerk dat door de gemeentes wordt afgestoken

In Rotterdam en andere grote steden betaald de gemeente het vuurwerk. Het wordt op veilige afstand afgestoken door professionals. Het vuurwerk is niet alleen mooier, maar ook veiliger en richt geen schade, overlast of grote rommel aan. Het heeft een kleinere inpakt op het milieu. Een landelijk verbod zoals binnenkort in Vlaanderen zou heel veel ellende kunnen voorkomen en waarom eigenlijk ook niet?!

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Rookverbod uitbreiden naar de terrassen

Guido Sparreboom

Rode tonijn en zwangere vrouwen?

Guido Sparreboom

Kun je van medicatie dik worden?

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details