Groen Nieuws
Image default

Leefstijl belangrijk om kanker voor een groot deel tegen te gaan

Groennieuws.nl tegen kanker

De meeste soorten van kanker zijn te wijten aan een combinatie van factoren, wat het onderzoek naar kanker zo ingewikkeld maakt. Zo kan iemand nog zo gezond leven, maar toch kanker krijgen. Sinds 2008 is kanker doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Volgens de meest recente cijfers krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland er ooit in zijn leven mee te maken. Het aantal kanker gevallen neemt nog elk jaar toe en deze toename van kankergevallen is voor een groot deel wel te verklaren door de vergrijzing in Nederland.

In Nederland krijgen per jaar ongeveer 89.000 mensen te horen dat ze kanker hebben. Elk jaar overlijden 42.000 mensen aan kanker en dit aantal neemt elk jaar nog toe.

Niet iedereen die in contact komt met giftige stoffen of er een ongezonde leefstijl op na houdt, overlijdt aan de gevolgen van kanker. Wel zal kanker zich eerder ontwikkelen bij mensen die er geen gezonde leefstijl op nahouden of meer bloot staan aan kankerverwekkende stoffen. Zo zal zich niet bij elke roker zich longkanker ontwikkelen, maar de mensen die roken hebben een veel groter risico om het wel te krijgen. Gelukkig heeft het lichaam bepaalde afweer mechanismen die ons kunnen beschermen tegen de ontwikkeling van kanker. Ook het lichaamseigen immuunsysteem kan sommige typen abnormale cellen vernietigen. Duidelijk is wel dat een goede gezondheid veel kan voorkomen en daarom moeten we daar ook ons best voor blijven doen.

Wat is gezond?

Dat groente en fruit belangrijk zijn voor een goede gezondheid was wel duidelijk. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook bewezen dat groente en fruit preventief helpen tegen kanker. Daarnaast is bewegen en weinig stress belangrijk. Vegetariërs leven gemiddeld langer en zijn gezonder omdat ze geen vlees te eten. Vooral rood vlees staat er om bekend dat het kanker kan veroorzaken. Te veel vlees en dierlijke producten zijn meestal al snel ongezond en vergroten zo de kans op hart- en vaatziekten. Een vegetariër vervangt vlees in een gerecht door peulvruchten als linzen, kikkererwten of kidneybonen of vervangt deze met vleesvervangers. Zodra je eenmaal gewend raakt aan vegetarisch eten wil je waarschijnlijk niets anders meer. Je bent tevens verlost van het feit dat dieren voor jouw eten moeten lijden in de bio-industrie en dat de CO2 toename deels ook veroorzaakt door jouw behoefte voor vlees.

De verleiding

In de supermarkt is 80% van de producten bewerkt en bevat te veel suiker, zout, conserveringsmiddelen en kustmatige kleur-, geur-, en smaakstoffen. Veel E-nummers zijn omstreden en maken het voor de consument erg onduidelijk of het product nog wel gezond is. Zo kan ook onduidelijk zijn of bewerkte zonnebloemolie nu wel of niet gezond is. Bij de goedkope bewerkte zonnebloemolie is dat niet het geval en wordt de olie dan ook meestal als frituurvet gebruikt. Doordat deze goedkopere zonnebloemolie geraffineerd wordt, verdwijnen de belangrijke voedingstoffen die zonnebloemolie gezond maken. Daarbij komen er onduidelijke chemische stoffen voor in de plaats die de houdbaarheid en kwaliteit moeten waarborgen. Koop je de duurdere variant die koudgeperst is en onbewerkt, dan heb je echte gezonde zonnebloemolie die ook nog lekker smaakt en gebruikt kan worden voor koken en over salades.

Dit is zo het geval met veel producten en zelfs bijvoorbeeld bewerkte honing verdient zo nog de nodige aandacht bij aankoop. Zo is de niet biologische honing vaak aangevuld met gewone suikers die ongezond zijn en door verhitting van de honing zijn ook veel vitamines verdwenen. Koop dus bio en het liefst rauwe honing als je zeker wilt zijn dat je echte honing koopt die wel gezond is. Biologisch is niet logisch als het gaat om bewerkte bio producten, waar ook verkeerd vet of suiker in kan zitten. Zo bevatten bewerkte bio producten geen bestrijdingsmiddelen, maar kunnen ze dus evengoed nog te veel bewerkte palmolie bevatten en zout, zoals in bio koekjes. Zo zijn dus veel natuurzuivere producten nadat ze bewerkt zijn ongezond geworden en vaak nog dikmakers ook. De consument moet er vanuit gaan dat het “oerdieet” van natuurlijke groente en fruit het beste bij ons lichaam past en alles wat bewerkt is niet.
Dus het liefst biologische groente en fruit, maar geen bewerkte producten als chips, gebrande noten, cruesli, ijs, patat, koekjes, snoep, frisdrank, vruchtensappen (puur sap wel) alcohol etc.

The Blue Zones

Een goed voorbeeld zijn altijd de bewoners van de ‘Blue Zones’ op aarde. Hier worden de mensen gemakkelijk 100 jaar in alle gezondheid. Ze leven langer doorat ze alleen natuurlijke producten eten of drinken, geen stress hebben en een goed slaap ritme hebben, voldoende bewegen (lopen, tuinieren) en een heel sociaal leven in de gemeenschap hebben. Ze eten dus geen bewerkt voedsel, maar veel verse biologische groente en fruit en soms vis (geen kweekvis). Daarnaast eten ze gevarieerd. We zouden dit enigszins kunnen evenaren door volkoren producten (volkoren brood en zilvervliesrijst) peulvruchten, noten, groente en fruit te eten en minstens een half uur per dag te bewegen.

Erfelijke factoren

Het kan zijn dat iemand erfelijke belast is, maar juist dan is het ook een goede reden om gezond te leven. Een gezonde leefstijl is dus belangrijk om kanker te voorkomen, maar is ook van essentieel belang tijdens de behandeling van kanker. Ze kan bijdragen aan een snelle genezing en goede terugkerende gezondheid bewerkstelligen. Ondanks het feit dat groente en fruit geen geneesmiddellen zijn, kan het mensen met kanker helpen om verdere verzwakking te voorkomen of de conditie te verbeteren. Dit zal het succes van iedere behandeling verhogen.

Oorzaak en gevolg

In ons leven komen we met heel veel chemische en ongezonde stoffen in aanraking die kanker of hart- en vaatziekten kunnen veroorzaken. Ze zitten in onze moderne samenleving overal in en om ons heen; van voedsel tot de schoonmaakmiddelen, van de uitlaatgassen van fabrieken of motorvoertuigen tot het gif van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit dat we eten. Belangrijk is wel dat we er ons wel van bewust moeten blijven dat een kleine dosering na lange tijd ook schade aan de gezondheid kan toebrengen. Voorbeelden zijn: roken, alcohol, verkeerde vetten, aangebrand eten, zout, suiker, bestrijdingsmiddelen etc. Als deze giftige of chemische doseringen lang genoeg aanhouden dan kunnen ze zich ‘stapelen’ in ons lichaam, omdat ze moeilijk door ons lichaam kunnen worden afgebroken of worden verwijderd.
Duidelijk is dat naast de erfelijke factoren, de leefstijl en deze laatst genoemde factoren zeker van invloed zijn op het wel of niet krijgen van kanker en andere chronische ziekten en meestal gaat het hierbij om een samenspel van meerdere factoren.

Over erfelijkheid en afweer

Doordat de menselijke genen de afgelopen jaren redelijk in kaart zijn gebracht, is het duidelijk geworden dat bij een genetische oorzaak van kanker niet één of een paar genen aangewezen kunnen worden. Bij het achterhalen van de oorzaak van een bepaalde vorm van kanker gaat het dus om een samenspel van honderden genen.
Ook als het verdedigingsmechanisme verminderd is door een ziekte of medicatie neemt de kans op kanker toe. Zo kan er eerder kanker optreden als de witte bloedlichaampjes door medicatie zijn uitgeschakeld en de gevaarlijke kanker veroorzakende stoffen dus niet kunnen worden opgeruimd.
Veel wetenschappers gaan ervan uit dat er dagelijks een paar honderd kankercellen in het menselijk lichaam ontstaan, die vrijwel altijd onschadelijk gemaakt worden door ons afweersysteem. Het falen van onze eigen afweer is in die optiek de belangrijkste oorzaak dat kankercellen kans hebben om toe te slaan. Dit immuunsysteem zorgt ervoor dat alle lichaamsvreemde stoffen, maar ook kanker veroorzakende bacteriën en virussen worden aangevallen en vernietigd of geneutraliseerd. Weerstand en goede gezondheid zijn dus heel belangrijk!

Antioxidanten

Als je gezond eet krijg je door groente en fruit veel antioxidanten binnen. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen, ofwel stoffen die kanker kunnen veroorzaken. Ons lichaam kan ook zelf antioxidanten aanmaken om al deze vrije radicalen onschadelijk te maken. Maar om alle vrije radicalen onschadelijk te maken heeft ons lichaam ook antioxidanten nodig vanuit voeding. Gelukkig zit er in ons dagelijkse portie voedingsmiddelen voldoende antioxidanten om alle vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine A, C, E en selenium zijn bijvoorbeeld goede antioxidanten en zitten voornamelijk in plantaardige voeding als fruit en groente.

Hoe ouder hoe groter de kans op kanker

Jonge mensen hebben minder kans op kanker dan oudere mensen. Dit heeft te maken dat het lichaam zich minder goed kan verdedigen tegen kankercellen omdat de leeftijd een rol speelt en het afweer systeem daardoor ook minder wordt, zo ook het vermogen om beschadigde cellen te herstellen. Zo kan een cel waarin het DNA is beschadigd uiteindelijk overleven en zich vermenigvuldigen tot een tumor. De meeste tumoren ontwikkelen zich dan ook bij oudere mensen.

DNA

Elke tumor begint bij één abnormale cel. Kanker is niets anders dan een ongewenste celdeling die het functioneren van het lichaam ondermijnt. Kanker kan ontstaan door een verkeerde levensstijl of door te veel bloot te staan aan verkeerde voeding, te veel zon of chemische stoffen, maar ook doordat het door erfelijkheid bepaald is. Soms leiden aangeboren fouten in het DNA snel en tamelijk onafhankelijk van elkaar tot kanker.

De redding is al over 10 jaar in zicht door CRISPR- methoden

Veel voorkomende ziekten als kanker en hartaandoeningen kunnen in de toekomst mogelijk voorgoed verdwijnen op het moment dat de CRISPR-methode is toegestaan. Deze CRISPR-methode is uitgegroeid tot de meest veelbelovende, maar ook de meest controversiële ontwikkeling in genetisch onderzoek

Mogelijk kan in de toekomst CRISPR-methode de redding betekenen voor mensen waarbij kanker in de familie veel voorkomt. Het is nu al mogelijk met de CRISPR-methoden om met een DNA-schaartje op elke gewenste plek in het DNA kan ‘knippen’. Hiermee kun je dus een enkele genetisch boodschap van het erfelijk materiaal veranderen van planten, dieren maar ook mensen. Deze CRISPR techniek gaat zelfs zo ver dat de aanpassingen ook in de erfelijke lijn toegepast kunnen worden. Zo kunnen de genen die de erfelijke belast zijn met kanker of hartziekten er tussen uit gehaald worden. Het zou zelf zo ver kunnen gaan dat ook de lengte of kleur van de ogen hiermee kunnen worden aangepast, maar ook bijvoorbeeld de gevoeligheid voor infectieziektes, polio of malaria aanzienlijk worden verkleind. Verder kan ook de CRISPR-methode om aan het DNA te gaan ‘sleutelen‘ ook worden toegepast bij planten en dieren, zoals nu al kan met de genetische manipulatie, maar dan effectiever, gemakkelijker en goedkoper.

Er zijn veel beperkingen voor het gebruik van genetische modificatie in Nederland. Zo stelt de Embryowet uit 2002 dat het verboden is om mensen te klonen. Ook is het niet toegestaan om cellen te veranderen om een zwangerschap te bevorderen. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Zweden en China hebben echter al wel toestemming gegeven de DNA-knipmethode te gebruiken bij planten.

Het kan nog wel 10 jaar duren voordat we in staat zijn om dit toe te gaan passen in de ziekenhuizen.
Tot die tijd maar ook daarna is het verstandig om een gezonde levensstijl te behouden.

Bacteriën, virussen en schimmels in badkamer

Guido Sparreboom

België en Nederland gif kampioenen van Europa

Guido Sparreboom

Exotische muggensoort uit Azië gevonden in Lelystad

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details