Groen Nieuws
Image default

Lood in kraanwater van veel oude woningen

Hoe milieuvriendelijk is het drinken van kraanwater?

Kraanwater uit oude loden waterleidingen komt bijna niet meer voor en alleen huizen die gebouwd zijn voor 1960 kunnen nog loden waterpijpen hebben. Zie je bij de meterkast een grijze leiding die dof klinkt als je er met een metaal voorwerp op slaat….dan heb je loden waterpijpen en die moeten dan zo snel mogelijk worden vervangen. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat een teveel aan lood een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van hersenen en het zenuwstelsel van ongeboren en jonge kinderen tot en met 7 jaar. Het kan leiden tot een iets lager IQ en gedragsveranderingen. Vooral zuigelingen die flesvoeding krijgen zijn kwetsbaar.

Nieuwe koperen waterpijpen goed doorspelen

In huizen met nieuwe leidingen en kranen, kunnen de koperen pijpen beter goed door gespoeld worden. Vooral met zacht water is het altijd beter om de kraan even door te spoelen zodat er geen zware metalen door de kopere pijpen afgeven kunnen worden. Het is dan ook goed om ’s ochtends even de waterkraan een minuut door te spoelen, voor je het water gebruikt voor drinkwater. Ook voorkom je zo dat legionella bacteriën zich hebben kunnen nestelen, doordat het water stil heeft gestaan in de waterpijp.

Is kraanwater nog wel gezond?

Water zuiverings bedrijven hebben de grootste moeite om medicijnen, chemische schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld landbouwbestrijdingsmiddelen uit het drinkwater te halen. Toch is de waterkwaliteit in Nederland zeker niet slecht en beter dan flessenwater.

Flessenwater bevat gevaarlijke BPA stoffen

Meer dan 80% van de kinderen, maar ook volwassenen hebben de chemische stof Bisfenol A (BPA) in hun lichaam, en die komt uit plastic verpakkingen en drinkflesjes. De stof wordt toegevoegd aan plastic verpakkingen van drank en voeding zodat het plastic soepel is en niet breekt als het valt of als er in wordt ingeknepen. BPA wordt in verschillende onderzoeken gelinkt aan een hele reeks gezondheidsrisico’s, vooral voor foetussen en jonge kinderen. De ontwikkeling van de hersenen en van het immuunsysteem worden verstoord door BPA, net als de hormonenhuishouding bij volwassenen. BPA imiteert de vrouwelijke  geslacht hormonen, waardoor er bij mannen minder zaadproductie en prostaatkanker onstaat. Bij vrouwen wordt het in verband wordt gebracht met borst- kanker. Beter is dus toch altijd nog om gewoon kraanwater te drinken en geen plastic verpakkings materialen te gebruiken.

Geschreven door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws archief

Gezondheidsvoordelen van Omega 3

Guido Sparreboom

Oesters zijn gezond en puur natuur

Guido Sparreboom

Kruiden en specerijen zijn super gezond

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details