Groen Nieuws
Image default

Mag je wilde bloemen plukken in de natuur

Margriet en wilde bloemen groeien in het wild

De Margriet is een plant die je vooral ook op arme zandgronden kan aantreffen. Met zijn wortelstok kan hij voldoende vocht en voedsel vinden op deze arme zandgronden, zoals in Drenthe of Brabant. De Margriet is een overblijvende plant die grazen en maaien verdraagt. Hierdoor is hij ook te zien in wegbermen waar hij vaak wordt ingezaaid en ook weilanden waar geen eenzijdige grasmengsels worden gebruikt en weinig mest. Het zaad van de margriet kan door dieren als koeien en paarden worden verspreid, daar het niet wordt verteerd. Het zaad heeft een grote kiemkracht en zal bij omgewoelde grond snel kiemen.

Gemeente zaaien bloemmengsel in

Veel gemeenten kiezen er voor om hun eenzijdige grasperken wat fleur te geven. Ook worden steeds vaker borders met veldbloemen ingezaaid om bijen en vlinders aan te trekken. Deze bloemen mag je niet plukken en loop je kans om bekeurd te worden als  je het toch doet.

Wildplukken is razend populair, maar verboden!

Bij wilde bloemen in natuurreservaten mag je ook al geen wilde bloemen plukken. En het zijn net de wilde bloemen langs een sloot of langs een weiland, waar niemand iets van kan zeggen….althans dat is niet helemaal waar! Er zijn ook nog planten of bloemen soorten die een wettelijke beschermende status hebben. Zo zijn de orchideeën beschermt in Nederland en vallen ze onder de de Flora- en faunawet. Veel bloemensoorten zijn namelijk met uitsterven bedreigd en hebben een beschermde status gekregen. Deze mag je absoluut niet plukken en er staan hoge boetes op mochten ze je toch zien plukken. Er zijn op internet zelfs lijsten met plantennamen gepubliceerd van alle planten die zijn beschermd. Maar omdat deze lijsten lang zijn en bijna niet uit het hoofd zijn te leren, kan je beter gewoon niet plukken.

Veldbloemen in je eigen tuin

Wil je toch genieten van veldbloemen, dan is er de mogelijkheid om zaaimengsel met wilde bloemen te kopen bij een tuincentrum of online. Je kan ze vervolgens gewoon uitzaaien in een zaaibed in je eigen tuin. Je kunt dan naar hartenlust van de bloemen naast de deur genieten en deze zonder probleem plukken voor in de vaas.

De leukste pluktuinen in regio

Tegenwoordig zijn er ook pluktuinen waar je tegen betaling van een klein bedrag een prachtige bos veldbloemen plukken. Hoe er rekening mee dat veel bloemen bij de bloemist vaak zijn bespoten en je kan ze dan beter ook niet op de compost gooien na afloop.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Alles over de berk, berkenbladthee zelf maken

Guido Sparreboom

Beken en vijvers staan droog in Liesbos

Wesley van der Linde

Buurtbewoners aan tuinieren in Princenhage

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details