Groen Nieuws
Image default

Meer natuurwaarde door minder te maaien

Minder maaien. Nette glad geschoren gazons in parken of van bermen, waar haast geen onkruid of bloemetje de kans krijgen hun ‘nek” boven het maaiveld uit te steken, lijkt steeds meer veeledentijd. Ondanks deze afgemaaide gazons er voor het oog netjes uit zien en uitnodigend zijn voor kinderen om te voetballen of te spelen, hebben ze weinig natuurwaarde. Door minder te maaien krijg je niet alleen meer natuurwaarde, maar ook meer mooie bloemen, langs wegen en paden en in het openbaar groen.

Grotere diversiteit van planten en dieren

Juist door minder te maaien vergroot je de natuurwaarde en de diversiteit van planten, insecten en vogels. Met de planten en dieren gaat het momenteel slecht en de aantallen en soorten lopen vooral de laatste tien jaar sterk terug. Om de natuurwaarde in Nederland te herstellen is het belangrijk dat we maatregelen treffen (als dat nog niet gedaan is) door minder maaien van grasvelden of bermen. Hierdoor krijgen we o.a weer wilde planten en kruid soorten terug en ook vogels en insecten.

Maaiafval wordt nu wel meegenomen

Veel gemeentes of provincies maaien al steeds minder, zodat er meer kruiden en bloemen kunnen groeien en hun zaden verspreiden. Een andere maatregel is het mee nemen van het maaiafval. Dit is nodig om de bodem te verschralen (verarmen) van voedingstoffen, waardoor de diversiteit van planten wordt vergroot. Nu groeien er alleen bloemen en kruiden die veel voedselrijke grond (stikstof) nodig hebben en juist bij een arme of schrale grond wordt de diversiteit van de bloemen en kruiden vergroot. De bodem verschraling is echter wel een proces dat minimaal 5 jaar kan duren.

Inzaaien van wilde planten en kruiden

Door de natuur een handje te helpen, worden nu ook bermen en openbaar groen ingezaaid met zaaimengsels van wilde bloemen en kruiden om de overgang te bespoedigen. Dit gebeurd vooral tijdens of na groot onderhoud aan het openbaar groen, weg of verkeersbermen. Vaak wordt er voor een gebiedseigen zaaimengsel gekozen, dat past bij de bodem en omgeving.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Kamerplanten: spint, trips en wittevlieg

Guido Sparreboom

Dennenprocessierups komt naar Nederland

Wesley van der Linde

Alles over de berk, berkenbladthee zelf maken

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details