Groen Nieuws
Image default

Meer wespennesten en worden in augustus agressiever

Gezellige een barbecue op een ‘tropische’ zomeravond in je tuin of een ijsjes eten in het stadspark met de kinderen in de maand augustus is niet altijd aan te raden.

Je bent in deze maand niet lang alleen aan het eten en je wordt omringt door wespen die zich niet snel laten verjagen. Vaak worden ze zelfs alleen maar agressiever op het moment je met je handen in het rond begint te slaan.

Het probleem is dat wespen afkomen op zoetigheid en de geur van vlees

Wespen houden van zoetigheid en leven van eiwitten van vlees. De kleine afgebeten stukjes vlees nemen ze mee naar hun nest en voeren daar hun larven mee. Ze krijgen voor dit voedsel een beloning terug van de larven, want na het voeren scheiden de larven een zoete stof af waar de wesp verzot op zijn.

Wespen steken alleen maar alles zich bedriegt voelen

Ondanks het risico van een wespensteek blijken de wespen ook nog iets positief te doen namelijk: ze pakken ook muggen, teken, rupsen en vliegen en voeren die aan vleesetende wespenlarven. Veel wespen worden in augustus agressiever, omdat hun taak er bijna op zit. Veel larven zijn ondertussen als volwassen wespen uit gevlogen en ze hoeven alleen nog maar hun zelf te voeden en het nest te verdedigen. In dat laatste zijn ze ook erg goed, omdat ze meerdere keren kunnen steken en niet doodgaan zoals de bijen na een enkele steek.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Halsbandparkieten een plaag voor fruittelers

Wesley van der Linde

Geen vogels in uw tuin? Maak je tuin vogelvriendelijk

Wesley van der Linde

Wil je meer weten over de vos?

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details