Groen Nieuws
Image default

Reclamefolder of krantenmens: Milieu effecten van papierproductie

Elk jaar gebruiken we per persoon

Van een boek tot wc-papier, bijna 100 kilogram papier. Voor het maken van kringlooppapier is iets minder water nodig dan voor nieuw papier, maar het kost evenveel energie. Voor kringlooppapier is ook veel minder hout nodig. De papierproductie is afhankelijk van duurzame bosbouw. Maar 90% van alle ontbossing wordt veroorzaakt door landbouwpraktijken. De papierindustrie kan gezien worden als een relatief kleine gebruiker van hout.

Ben jij een krantenmens?

Papier is doorgaans wit gemaakt door een bleekproces van de grondstoffen. Het kan ook worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals riet, bamboe en natuurlijk hout, of door hergebruik van materialen zoals oude kleding of natuurlijk oud papier.

Welke bewerkingen ondergaat papierpulp?

Papierpulp wordt praktisch altijd geproduceerd van houtsnippers. Deze bestaan uit vezels (cellulose) die door lignine bijeen worden gehouden. Verder bevat hout ook kleine hoeveelheden hars en aromatische oliën. Om alleen de vezel over te houden, wordt het houtvrij genoemd, omdat aan de vezels niet meer te zien is dat hout als grondstof heeft gediend. De cellulosepulp is nog bruin en moet stapsgewijs worden gebleekt

Hoe milieubelastend is het houtvrij maken van pulp?

Nauwelijks. De chemicaliën worden uitgefilterd en opnieuw gebruikt. De reststoffen worden verbrand en met behulp van de warmte wordt stoom of elektriciteit geproduceerd. In moderne papierfabrieken ligt het rendement van die terugwinningsprocessen bijzonder hoog. Circa 98% van de chemicaliën wordt opnieuw benut. Sommige fabrieken halen 80% tot 90% van hun energie uit de eigen reststoffen.

reclamefolder

Door welke bleekmiddelen is chloor inmiddels vervangen?

Vanwege de giftigheid van chloor is de industrie overgeschakeld op milieuvriendelijke alternatieven. De huidige bleekmiddelen in de papierindustrie zijn zuurstof (O2), ozon (O3) en waterstofperoxide (H2O2). Verder wordt ook chloorhydroxide gebruikt (CIOH). Deze verbinding bevat een chloorcomponent, maar gaat geen giftige verbindingen aan in het milieu. De moderne industrie gaat zeer verantwoord met deze stoffen om. Het bij de papierproductie gebruikte water dat de fabriek weer verlaat, moet minstens zo schoon zijn als het water dat binnenkwam. De hulpstoffen worden continu teruggewonnen en opnieuw in het proces ingezet.

Milieu keurmerken papier met het keurmerk

FSC of PEFC is zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd. Wat maakt FSC of PEFC papier milieuvriendelijk? Milieuvriendelijk papier wordt vaak op een andere manier geproduceerd dan papier zonder het stempel ‘milieuvriendelijk’ of ‘duurzaam’. Papier met een milieuvriendelijke claim is veelal kringlooppapier, ofwel gerecycled papier. Het is zeker goed om zoveel mogelijk papier te recyclen.

Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal

Dan plastic omdat het een hernieuwbare grondstof is. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen en uitputting van grondstoffen dan een kilo plastic. Bij deze vergelijking is ook rekening gehouden met het aandeel gerecycled materiaal in de verpakkingen. Voor papier heb je echter wel land nodig voor productiebossen. En de eigenschappen van de materialen verschillen nogal. Zo heb je meer papier nodig voor een verpakking met dezelfde sterkte als met plastic. Ook lenen de materialen zich niet voor het verpakken van elk product. Zo kun je vloeistoffen niet in papier verpakken. En koekjes blijven langer vers in luchtdicht afgesloten kunststof dan in papier. Het is dus lastig om in zijn algemeenheid te zeggen of papier milieuvriendelijker is dan kunststof.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Bramen plukken in de natuur met Margit

Wesley van der Linde

Gratis je flesje met water vullen bij een watertappunt

Guido Sparreboom

India ondergaat extreme temperaturen van 50 graden

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details