Groen Nieuws
Image default

Biologisch moestuin in Augustus

Moestuin tips voor de maand augustus.
 • Tomatenplanten met bijna rijpe vruchten geef je vanaf dit moment geen water meer. Zo voorkom je dat de tomaten zullen barsten.
 • Bij natte perioden in de maand augustus liggen ziekten en plagen op de loer zoals aardappelziekte. Verwijder het blad van aangetaste planten en rooi de aardappels ongeveer 14 dagen later.
 • Ook rupsen kunnen grote schade aanrichten bij de koolgewassen. Lees hier hoe je de plaagbeesten het beste kunt voorkomen.
 • Haal resten van geoogste groenten direct weg of gooi ze op de composthoop. Om ziekten en schimmels  te voorkomen mag je overigens nooit resten van zieke en aangetaste planten op de composthoop gooien.

Fruit oogsten

De eerste vroege appelsoorten kunnen geplukt worden. Ze zijn rijp wanneer het steeltje loslaat wanneer je de appel of peer rustig ronddraait. Verwijder alle vruchten welke duidelijk in groei achtergebleven zijn zodat de andere groter kunnen worden.

Naast pitvruchten zijn er ook veel steenvruchten te oogsten zoals kersen, pruimen, perziken, abrikozen.En ook kleinfruit zoals bramen, zwarte bessen, frambozen. Van de aardbeienplanten kunnen in augustus de laatste aardbeien met kroontje eraf gehaald worden. Ook zijn er meloenen rijp.

Groenten oogsten

Ook kunnen er veel groentesoorten geoogst worden: Wortel-tuinkers-aardappelen-tomaat-peulvruchten-savooienkool-Chinesekool-spitskool-rodekool-slasoorten-rodebiet-radijs-koolraap-knolraap-raapstelen-paprika-peper-andijvie-bloemkool-broccoli-ui-knoflook-courgette-komkommer-augurk en kruiden.

VRIJGEKOMEN PLAATSEN
Steeds meer groentesoorten worden voor het laatst geoogst maar er kan op de vrijgekomen plaatsen nog opnieuw geplant worden: Koolsoorten -prei -herfstspinazie-winterui-veldsla Ook kan er nog opnieuw gezaaid worden: peterselie, spinazie, krop sla en veldsla, herfstspinazie.
ENKELE ALGEMENE TIPS
 • Oogst alle groentesoorten wanneer ze nog jong zijn dan zijn ze het lekkerst. Zeker peultjes moeten nog jong en plat zijn.
 • Komkommers en courgette worden naar mate ze langer aan de plant blijven grover van structuur en laat ook augurken niet groter worden dan 8 – 10cm.
 • Peulvruchten worden naar mate ze groter worden wat minder mals en zeker snijbonen kunnen dan draderig worden en na het snijden scherp zijn. Herhaaldelijk plukken bevordert ook nieuwe aanmaak.
 • Haal aardappelen uit de grond bij droog weer en laat ze dan nog even op de aarde liggen om te drogen. Gooi het loof weg en composteer het niet ze zijn veelal besmet.
 • Klap de bladeren van de bloemkool over de kool heen dan blijven ze wit.
 • Uien en knoflook trek je eenvoudig aan de stelen uit de grond. Hierna kunnen ze om goed te drogen het beste opgehangen worden tot het loof helemaal droog is.
 • Geef bij droogte veel water in de avond of ochtend. En laat de tuinsproeier wat langer aan.
 • Er zijn goede en slechte buren. Soorten welke elkaar beschermen tegen schadelijke insecten of elkaar helpen aan de benodigde voedingstoffen of stimuleren ingroei.
 • Zet wortelen en prei/ui bijvoorbeeld vlak naast elkaar de preivlieg bestrijd de wortelvlieg en houdt zo beide van uw groente vandaan. Bonenkruid weert luizen bij bonen.
 • Plant of zaai groentesoorten niet telkens op dezelfde plaats. De grond raakt anders uitgeput of krijgt een tekort aan een bepaalde meststof. Ze worden hierdoor  ook gevoeliger voor ziekten. Wissel dus ieder jaar van plaats en houdt er een schema van bij. Kool mag zelfs maar om de vier jaar op dezelfde plaats gezet worden.
 • Er zijn groentesoorten welke beide gevoelig zijn voor dezelfde schadelijke insecten, plaats deze dan niet achter elkaar op dezelfde plaats in de grond.
 • Laat geen restanten na de oogst in de grond achter het trek anders schadelijke insecten aan. Hark alles weg dan is meteen ook het onkruid weg.
 • Groentesoorten welke opgebonden zijn zoals tomaat en peulvruchten kunnen getopt worden wanneer ze de hoogte van de stokken bereikt hebben. Tomaten toppen na vier trossen en meteen ook  dieven, dat is scheuten weghalen welke uit de oksels groeien. Geef tomaten zoveel mogelijk zonlicht en warmte.
 • Laat groenten en fruitsoorten zoals pompoenen niet op de grond liggen, maar leg er iets onder om rotting te voorkomen.
 • Verse kruiden zijn bijna allemaal heel goed in te vriezen. De kruidentakjes wassen en de blaadjes eraf halen zoals u ze vers gebruikt, drogen en ongesneden in een diepvrieszakje invriezen. Voor gebruik kunt u de benodigde hoeveelheid eenvoudig verpulveren zodat snijden niet nodig is. Kruiden alleen maar drogen kan ook ze moeten dan wel door en door droog zijn, door ze hangend in de lucht te laten drogen of uitgespreid op keukenpapier 3 a 4 minuten in de magnetron te drogen op de hoogste stand.
 • Controleer herhaaldelijk op schadelijke insecten zoals bijvoorbeeld luis in sla en eitjes van het koolwitje in koolsoorten. Geef eventueel bescherming met vliesdoek .
 • Haal regelmatig onkruid uit de tuin dan blijft het beheersbaar.
 • Wanneer de groenteoogst u teveel wordt, kan het prima na het te blancheren( enkele minuten koken en snel afkoelen onder koude kraan) ingevroren worden.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Aardbei is dé zomervrucht boordevol vitamines

Jacqueline de Groot

Biologisch moestuin in Juni

Guido Sparreboom

Afrikaanse fruitmot bedreigt de Nederlandse paprika

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details