Groen Nieuws
Image default

Biologisch moestuin in Mei

De Mei maand geeft met zijn zonnige dagen voor menig biologische moestuin liefhebber de indruk dat het echte werk in de moestuin kan beginnen. Er is al genoeg te doen wat zaaien en planten betreft en we kunnen weer volop onkruid wieden. Als we tenslotte met droge dagen met zon, het onkruid schoffelen zal het snel uitdrogen en doodgaan.

Met het uitplanten van jonge plantjes moeten we tot halverwege de meimaand nog rekening houden met nachtvorst. Dus jong plantgoed of ontkiemend zaaigoed moet nog tot die tijd worden afgedekt met plastiek of binnen worden gehouden.

Soms kan je wel vast het jonge zaaigoed of plantjes in bakken op de dag buiten zetten in de zon. Hierdoor wennen de plantjes aan de koude en worden ze sterker. (afharden).

Beter is het voor plantjes tot halverwege mei in de koude kas en daarna kunnen ze worden uitgeplant. Tomaten en paprika’s kan je in de kas laten groeien en de buiten tomaten kunnen pas weer halverwege de maand buiten worden geplant. Hou de grond vochtig, maar zorg om schimmels te voorkomen dat het blad van de tomaat (bij de iets grotere planten) niet nat wordt.

Hier nog wat andere biologische moestuin activiteiten voor de mei maand:

Vanwege nachtvorst kunnen we pas halve wegen de maand de meeste plantjes uitplanten, of moeten tot die tijd worden afgedekt.

Om pompoenen, courgettes en suikermaïs te zaaien is de tweede helft van april tot begin mei het ideale tijdstip. De plantjes kunnen we echter pas uitplanten na half mei. Pompoenen zijn zeer geschikt voor bemeste grond en groeien ook goed op de composthoop. Courgettes en pompoenen nemen veel plaats in zodat je minstens 1 m2 per plant moet voorzien.

Vroege zaailingen van sla, wortelen, uitjes moeten voorzichtig worden gedund. Gooi de uitgedunde worteltjes en uitjes weg op een ver afgelegen composthoop, daar de geur de wortel- en uienvlieg kan aantrekken.

Vanaf 15 mei mogen de buitentomaten worden uitgeplant. Tomaten hebben veel zon nodig en een beschermde omgeving. Probeer elk jaar een nieuwe zonnige plek uit te zoeken, waar geen aardappelen of andere tomaten het jaar ervoor hebben gestaan (om ziektes te voorkomen). Tomaten mogen niet vlak bij aardappelen staan om ziektes te voorkomen en worden aangebonden of langs een raster worden geleid. Probeer de plant snel te laten omhoog te laten groeien door de okselscheuten te verwijderden. Als er zich drie bloemtrossen hebben gevormd, moet de top van de plant worden uitgeknepen aan het tweede blad boven de laatste tros.

Aubergines, Paprika’s en Komkommers kunnen na half mei worden buiten worden geplant in beschermde omgeving. (liefst toch onder glas).

Tuinbonen moeten worden getopt of afgeknepen als de vruchtzetting stopt of als er aantasting door zwarte luis ontstaat. Bij het laatste wordt de aantasting door luizen verder zoveel mogelijk voorkomen.
De jonge koolplanten kunnen het beste worden voorzien van een zogenaamde koolkraag. Dit is een stuk papier of plastiek dat om de voet van de plant wordt gelegd ter bescherming van de koolvlieg. Deze koolvlieg legt namelijk zijn eitjes op een centimeter of wat van de steel en als ze uitkomen zullen de larven zicht in de stam vreten en de plant ernstig aantasten.

Spuiten is geen oplossing voor een biologische moestuin en de remedie is een koolkraag van karton, plastiek of dik papier. De koolkragen helpen ook voorkomen dat onkruid kan kiemen rond de plant en houden het vochtgehalte vast. Koop of bestel deze koolkragen of knip een rondje of vierkant van 15 cm met een inkeping tot het midden voor de steel.

Grondscheuten of dode takjes van frambozen moeten worden weggesnoeid tot tegen de grond. Behoud maximaal een vijftal takken per plant.

Kruiden kunnen we begin van de mei maand zaaien, scheuren of stekken. Om te stekken neem je de toppen ( 20 cm) van kruiden zoals tijm, lavendel, salie en stek die in potgrond. Belangrijk is dat in dat er geen blad meer zit aan de onderkant van de stek. Hou de bodem vochtig en indien in volle grond gestekt, moet er plastiek over worden gespannen om het vochtig te houden. Indien je deze zomer wilt genieten van basilicum dan moet je nu zaaien of de binnen gezaaide plantjes buiten uitplanten. Alle soorten kruiden kan je nu het beste planten en sommige soorten zoals muntsoorten kan je best in potten kweken omdat ze nogal woekeren.

Wortelen dek je best af met vliesdoek om ze te beschermen tegen de wortelvlieg.
Aardbeien moeten worden voorzien van een stro of mulchlaag. Zwart plastic wordt ook vaak toegepast over de bedden, maar stro is wel beter voor het milieu. Zo kunnen de vruchten niet gaan rotten of vuil worden. Ook tegen de tijd dat de eerste groene aardbeien verschijnen moet er een net worden gespannen voor de vogels.

Vroege aardappelen en erwten moeten worden aangeaard. Breng een mulchlaag of compost laag rond de stam van fruitbomen of notenbomen. Biologisch moestuin plezier toegewenst en laten we hopen op een goede oogst.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Japanse aardappelen in de moestuin?

Guido Sparreboom

20 hectare duurzaam voedsel produceren aan de Rith Breda

Wesley van der Linde

Biologisch moestuin in juli

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details