Groen Nieuws
Image default

Natuurbeschermers zijn bezorgd over drijvende zonneparken

Klimaatbeleid gaat volgens de overheid te langzaam

De Nederlandse overheid heeft berekend dat ze doelstelling voor klimaatakkoord niet op tijd wordt gehaald. Om hieraan toch op tijd er aan te voldoen wordt er gekeken honderdduizenden zonnepanelen op grote meren en plassen in Nederland.

Zonneparken op water

Helaas niet gaan halen omdat er nog te weinig zonnepanelen op de huizen zijn, waardoor de aanvulling op de belangrijkste stroomleveranciers de windmolens achter blijft.

Innovatie projecten op het water

Nederland is een waterland en als Nederland opnieuw weer iets unieks uitgevonden heeft dat met het water te maken heeft, dan kijkt de wereld meteen mee. Nederland is dus vooral op zoek naar innovaties die in of op het water uitgevoerd kunnen worden.

Groen wonen in stad met zonnepanelen op water

Allereerst komen er nieuwe windmolenparken op zee die de belangrijkste rol gaan spelen op het gebied van stroomleverancier. Een tweede keuze zijn drijvende zonnepanelen op meren en plassen, die een goede aanvulling geven op momenten dat de zon schijnt en er weinig wind is. Om die drijvende zonnepanelen te te realiseren wordt er door de overheid samengewerkt met het bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen. De plannen die er nu liggen zijn om door het hele land zonneparken op water aan te leggen die in 2021 tot 500 megawatt aan elektriciteit moeten leveren aan particulieren en bedrijven. De stroom productie van de zonneparken op het water, leveren dan net zoveel stroom als de kolencentrale die nu nog in gebruik zijn in Nederland en dan spoedig mogelijk daarna moeten sluiten.

Duurzaam of natuurbehoud

Zonnepanelen op het water klinkt aantrekkelijk, maar je hebt er gelijk weer een probleem bij. Door de drijvende zonnepanelen komt de natuur in het gedrang. Veel watervogels verliezen hun biotoop en ook het onderwater leven krijgt minder licht, waardoor minder voedsel voor vissen. De natuurbeschermers zullen hier tegen gaan protesteren en zo heb je het ene probleem nog niet opgelost en het volgende komt er alweer aan.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

Zijn alle nieuwe auto’s in 2025 elektrisch?

Guido Sparreboom

Boeren gebruiken vaak oude diesel tractoren bij het beregenen

Wesley van der Linde

Kwallen explosie als gevolg van klimaatopwarming

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details