Groen Nieuws
Image default

Oostenrijk verbiedt als eerste land in Europa landbouw bestrijdingsmiddel Glysofaat

Oostenrijk verbiedt als eerste land in Europa landbouw bestrijdingsmiddel Glysofaat en ga hiermee tegen het besluit van de Europese wetgeving. De EU besloot namelijk opnieuw en ondanks de vele protesten van burgers en milieu organisaties in 2017, het middel glyfosaat zeker tot 2022 is toegestaan in Europa. In Oostenrijk gaf de regering wel gehoor aan de vele protesten van burgers die bang zijn voor de gezondheid van hun kinderen, naasten en hun zelf. Ook is het middel bewezen slecht voor het milieu en alles wat daarin leeft.

Momenteel wordt er door de EU het risico genomen dat mensen die geen biologisch voedsel eten (soms wel 98% in Nederland) kanker krijgen. Bij 1:4 van de mensen zit het middel al in het bloed en boeren gebruiken dit middel met het gemak alsof ze planten met water besproeien en gebruiken bijna geen beschermingsmiddelen bij het gebruik.

Ook de Europese voedselautoriteit EFSA concludeerde in 2015 dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat vanwege kankerverwekkende eigenschappen een risico vormt voor de mens. In 2017 heeft de Europese chemiekoepel ECHA glyfosaat na een analyse niet als kankerverwekkend geclassificeerd.

Eerder hadden we dit ook met probleem met tabak dat het niet beween kon worden. Wel zeker wordt het middel pas Glysofaat verboden in Europa, als er heel veel mensen ziek van zijn geworden. Dit kan nog wel even duren omdat mensen niet meteen kanker krijgen en pas na jaren. In America zijn veel juridische processen tegen Bayer van slachtoffers van Roundup. Sommigen zijn door de rechter in het gelijk gesteld en de mensen krijgen een schadevregoeding omdat ze kanker hebben opgelopen.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

Gevaar landbouwgif voor omwonenden onbekend

Guido Sparreboom

STEKmarkt in de Bredase wijk de Belcrum is drukbezocht

Wesley van der Linde

Milieudefensie voert actie tegen klimaatveranderingen

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details