Groen Nieuws
Image default

Gigantisch opkomst voor de klimaatstaking in Den Haag

Opkomst Klimaatstaking overtrof alle verwachtingen

Gigantisch opkomst voor de klimaatstaking met duizenden lopers door de straten van Den Haag op 27 september 2019 overtrof echt alle verwachtingen en meer dan 35.000 mensen liepen in Den Haag door de binnenstad en langs het Binnenhof om aan te geven dat er echt snel iets moet gaan gebeuren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook de Partij voor de Dieren en Groen Links (Jesse) waren erbij. Veel deelnemers van de optocht lieten borden zien met een boodschap om de ernst van klimaat-opwarming aan te geven, maar ook over de plastic soep in zee en zelfs tegen de ernst van de bio-industrie.  Luid in koor werd de leus geroepen: klimaat gerechtigheid nu. What do we want? Climate justice. When do we want it? Now‘.

Opkomst veel groter dan verwacht

Om 13:00 uur liep het grasveld Koekamp vlak voor het Centraal Station van Den Haag helemaal vol en moesten de eerste activisten al gaan lopen omdat er geen plaats meer was voor de nog grote toestroom van protest deelnemers. Eerst dacht men nog aan 25.000 deelnemers, maar algauw bleek dat dat getal al snel op zou lopen naar 35.000 deelnemers.

De mars door de binnenstad legde een deel van het verkeer plat, maar verliep geheel zonder incidenten. De voorhoede, die er al een rondje langs het Binnenhof op had zitten, kruiste  bij het beginpunt mensen die nog aan de wandeling van 3,5 kilometer moeten beginnen. Uiteindelijk konden de mensen niet meer op de Koekamp terecht en moesten noodgedwongen uitwijken naar het Malieveld, waar het eindprogramma meer of minder werd gehouden. Hier stonden geen podiums opgesteld en heeft men verdere festiviteiten met muziek en toespraken afgelast.

Wereldwijd was deze week de opkomst groter dan verwacht

De roep om meer klimaatactie verbindt mensen over de hele wereld, maar geeft ook de ernst aan waarvoor we als wereldburger en wereldbevolking voor staan. Wat er deze week wereldwijd gebeurde is heftig te noemen en overal riepen mensen hun politieke leiders tot klimaatactie op. Van Afghanistan tot Zwitserland, van Australië tot Nederland, vrijwel overal te wereld waren er protesten.

Natuurlijk blijft het hier niet bij, zolang de opwarming langzaam maar zeker doorgaat, wordt het gevaar voor de wereld ook steeds groter en kunnen we niet net doen of het niet bestaat. We worden tenslotte er op het nieuws mee geconfronteerd, maar ook met eigen ogen zien we in Nederland dat het klimaat elk jaar warmer wordt. Duidelijk is dat nieuwe records aan hittegolven en droogtes wereldwijd toenemen, ook in Nederland. We kunnen en mogen dan ook niet lijdzaam toezien hoe de wereld hieraan ten onder gaat! We gaan er me z’n allen wat aan doen, we gaan er met z’n allen voor vechten! Elke dode is er een en er zijn er wereldwijd al duizenden mensen door bezweken en OOK in Nederland komt het gevaar met het jaar dichterbij dat er veel slachtoffers gaan vallen door de opwarming van de aarde.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Doe mee met de klimaatstaking voor groener Nederland

Guido Sparreboom

Groene aanslag op milieuvriendelijke wijze verwijderen

Wesley van der Linde

Zeilers voor duurzaamheid naar Sydney

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details