Groen Nieuws
Image default

Politie is niet milieubewust bezig met afzetlint

Het Europees Parlement verbiedt wegwerpplastic vanaf 2021 en maakt hiermee een einde aan een tiental wegwerpplastic. We hebben het hier over: wattenstaafjes, rietjes en roerstaafjes, wegwerpborden, plastic ballonstokjes, roerstaafjes etc.

Per 1 januari 2016 was al een verbod op gratis plastic tassen in winkels. Het doel is om afval op straat en in zee tegen te gaan. En verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Waarom niet op alle plastic een verbod

Veel plastic kan gemakkelijk worden vervangen door papier of glas. Ook de markeerlint of afzetlint die wordt gebruikt voor het afzetten van verboden of gevaarlijke gebieden door de politie kan gemakkelijk worden vervangen door pionnen, die meerdere kunnen worden gebruik met daartussen eventueel een touw. Als je het op jaarbasis zou berekenen, dan is dit onschuldige lint goed voor een grote plastic berg die samen met andere wegwerpplastic sterk milieu vervuilend is. Het is maar een voorbeeld, maar we moeten af van het plastic en zeker van al die onnodige plastic die gemakkelijk vervangen kan worden.

Afbreekbaar plastic

Inmiddels is men druk op zoek naar verantwoorde, duurzame en milieuvriendelijke verpakkingen als alternatief. Oxo-biologisch is afbreekbaar plastic dat kan worden gebruikt voor: bewaarbakjes en bekers. Het is gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Dus het woord ook maar eenmalig gebruikt en daarna in de afvalcontainer gegooid. Niet in de groencontainer!

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Wesley van der Linde

Levert glasrecycling ook energiebesparing op?

Guido Sparreboom

Werkzaamheden aan de bermen en singels in Breda

Wesley van der Linde

Milieuzones, vervuilende diesels en elektrische auto’s

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details