Groen Nieuws
Image default

Proosten op 2019 met een glaasje champagne is niet gezond

Begin je jaar 2019 met een glaasje Champagne, maar is dat wel of niet gezond? 

Wij van Groen Nieuws wensen iedereen een gezond nieuwjaar en een glaasje champagne liefst biologisch natuurlijk …moet toch kunnen…of toch niet?

‘proost en op je gezondheid’

Het drinken van een glaasje champagne mag heus wel, maar we kunnen niet zeggen dat het gezond is. Biologische druiven zijn gezond, maar de alcohol in wijn is dat niet. Hoe meer je drinkt, hoe groter het risico wordt dat het je gezondheid schaadt. Eigenlijk zou je voor je gezondheid helemaal niet moeten drinken.

Oorzaak en gevolg

De gevolgen van het te veel aan alcohol kan kanker, dementie en hart- en vaatziekten veroorzaken en na elk extra glas met alcohol neemt het risico toe. Pure alcohol is puur vergif en hoe hoger het gehalte in een alcoholische drank, hoe eerder je lichaam en hersenen er door beschadigd kunnen raken. Alcohol laat onder andere het lichaam sneller verouderen en schaadt de hersenen.

Een glas wijn zou goed zijn voor hart en bloedvaten

Lang werd beweerd dat een glas rode wijn per dag gezond zou zijn voor hart en bloedvaten. Het gaat hier slechts om een hardnekkige mythe rondom de gezonde effecten van rode wijn. De waarheid is dat alcohol er alleen maar voor kan zorgen dat hart en bloedvaten worden beschadigd.

Gevaar bij oud en jong

Het lichaam en de hersenen van ouderen kunnen steeds minder goed alcohol verdragen, waardoor het risico juist ook bij ouderen vanaf 55 plus, wordt vergroot. Voor jonge mensen is alcohol ook gevaarlijk, omdat de hersenen eerder kunnen worden beschadigd. De alcohol vernietigt juist eerder de verbindingen tussen hersencellen, die bij jongeren tussen het tiende en zeventiende jaar een piekgroei doormaken. En als de hersenen eenmaal beschadigd zijn, zullen ze niet meer herstellen. Bij jongeren die veel hebben gedronken, zie je op een hersenscan dat hun brein is aangevreten. Dat heeft direct gevolg voor hun geheugen en hun IQ. Proost!

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Groen Nieuws

COCA COLA in 1869 als geneesmiddel?

Guido Sparreboom

Wat zijn de voor- en nadelen van biologische landbouw?

Guido Sparreboom

Broeikasgassen naar recordhoogte

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details