Groen Nieuws
Image default

Roken, diabetes, junkfood en overgewicht

Reclame maken voor sigaretten

Het is volstrekt onbegrijpelijk dat er een verbod is op reclame maken voor sigaretten, maar geen verbod op het aanprijzen van junkfood, kilo knallers en dat bij de kassa je kind wordt verleid omdat daar snoep ligt etc.

Wereldwijd hebben één op de drie volwassenen last van overgewicht. In Nederland land kampt ruim 40 procent van de bevolking met overgewicht.

Mensen met overgewicht

Lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten als diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en kanker. De levensverwachting met obesitas kan daardoor aanzienlijk lager zijn. De gevolgen van slecht eten zijn nu doodsoorzaak nummer één en Junkfood kenmerkt zich door veel calorieën en een gebrek aan vitaminen, mineralen, enzymen en andere essentiële bouwstoffen.

Pas op voor diabetes

Diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Nooit bij diabetes type 1. Maar vaak wel bij de meest voorkomende vorm van diabetes type 2. Laat je gezondheid niet afpakken! Met genoeg bewegen, verstandig eten en niet roken kom je al ver. Je risico is dan de helft kleiner. Verder is belangrijk om diabetes 2 en om overgewicht te voorkomen.

Afvallen

Als je overgewicht hebt, krijgt je lichaam vaak moeite om de bloedsuiker in balans te houden. Op den duur kan dat leiden tot diabetes. Het goede nieuws: de kans op diabetes wordt al meteen kleiner als je afvalt

Lichaam beweging beweging

In beweging blijven is heel belangrijk. Het liefst elke dag minstens een half uur. Stevig wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Pas het bewegen in je dagelijkse leven in: ga op de fiets naar je werk of de winkel, neem de trap in plaats van de lift. Zo is het gemakkelijker vol te houden. Ook als je al diabetes hebt, is bewegen belangrijk.

Gezond eten liefst gevarieerd, vers en biologisch

Eet gevarieerd, met mate en snoep zo min mogelijk. Eet veel groente en volkorenproducten en weinig zout. Gebruik bij het bakken onverzadigde vetten

Stoppen met roken

Iedereen weet dat roken ongezond is, en stoppen is niet gemakkelijk. Maar roken vergroot de kans op diabetes enorm: met 30 tot 40%.

Longkanker komt in 90% van de gevallen door roken.
Als u longkanker heeft en u heeft gerookt, dan kunt u dit helaas niet meer terugdraaien. Wat u wel kunt doen, is mensen in uw omgeving stimuleren om te stoppen met roken.

Eén op de vier rokers overlijdt vroegtijdig (tussen het 35e en 69e levensjaar) aan de gevolgen van roken. Dit is hetzelfde als een pistool tegen uw hoofd zetten waarvan ee een van de vier kamers geladen is. Per jaar komen er ruim 9000 nieuwe gevallen van longkanker bij en overlijden bijna 9000 personen aan longkanker. Ter vergelijking: het aantal verkeersslachtoffers per jaar bedraagt ruim 1000. Stoffen in tabaksrook tasten een gen aan dat het lichaam beschermt tegen kanker.

Op die manier veroorzaakt roken kanker

En vul maar in het is slecht voor de hersenen en lichaam.
Met roken geeft U een slecht voorbeeld aan Uw medemens (kinderen) en de kosten van ziekenhuizen en verzorging moeten ook door de niet rokers worden betaald.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Wesley van der Linde

Zelfgemaakte soep is het lekkerst en gezondst

Guido Sparreboom

Wijn zit vol met (chemische) bestrijdingsmiddelen

Guido Sparreboom

Ginkgo boom voor religieuze en genezende werking

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details