Groen Nieuws
Image default

Duurzaam boeket rozen met moederdag

Een bos rozen…die krijg je (soms) van je geliefde of iemand die je dierbaar is. Ze staan soms 1 week mooi in huis, met geluk 2 weken. Maar daarna belanden ze al snel in de kliko. Dat is zonde!

Je kunt zo veel leuke dingen doen met rozen!

De basis is een maceraat.
Een wat?
Een maceraat.
Dat is een aftreksel op basis van olie.

Hoe maak je dat?

Als de rozen zijn uitgebloeid haal je de bloemen van de stelen en haal je de bloemblaadjes los. Deze kan je op verschillende manieren drogen. Als je dat niet zou doen komt er vocht in je olie en dat komt de olie niet ten goede. Een snelle methode om te drogen is in de oven. Zelf oefen ik in geduld en laat ik het aan de lucht drogen. Met andere woorden, ik leg de blaadjes op een dienblad en laat het een paar dagen drogen, af en toe haal ik m’n handen door de blaadjes om te voelen of ze al droog zijn en zo hussel je de blaadjes gelijk. Daarna ruiken je handen natuurlijk heerlijk.

Als de blaadjes droog zijn mogen ze in een glazen pot met deksel. Daaroverheen giet je een basisolie. Meestal wordt olijfolie of amandelolie gebruikt maar er zijn meer soorten olie en natuurlijk zijn combinaties ook mogelijk. Olijfolie werkt voedend en verzachtend terwijl amandelolie bekend staat dat deze olie makkelijk in de huid wordt opgenomen en het de huid zacht en soepel houdt.

Je gebruikt net zo veel olie totdat de blaadjes onder staan. Daarna schudt je en kan je eventueel nog wat olie toevoegen. Dit laat je 3 weken staan. Af en toe kan je de pot schudden. Na 3 weken filter je de olie. Je kunt de blaadjes er uit zeven of (bij kleinere stukjes) door een koffiefilter heen. Daarna mag de olie in een schoon flesje. Dit graag koel en donker bewaren.

Wat kan je hier mee doen?

Je kunt van diverse dingen een maceraat maken, los van rozenblaadjes. Wat denk je bijvoorbeeld van lavendel of van calendula. Een maceraat is een basisproduct waarmee je aan de slag kunt. Het is een goede basis voor zalven, crèmes, bodybutter en scrub.

Het mooie aan dit product vind ik dat het relatief goedkoop is (kruiden in alcohol kan prijzig worden) en dat je er diverse dingen mee kunt maken. Kortom, het is heel veelzijdig.

Door: Jacqueline
Beeld: Ylanite Koppens

Hoe komen we af van het plastic in zee

Guido Sparreboom

27 september 2019 klimaatstaking in Den Haag

Guido Sparreboom

De energietransitie waterstof heeft de toekomst!

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details