Groen Nieuws
Image default

Smaakpapillen veranderen als je vegan gaat eten

Heb je de keuze gemaakt om geen vis en vlees, of zelfs helemaal plantaardig te gaan eten? Elke smaakpapillen zijn een ruime verzameling van ongeveer 50 tot 100 cellen. Smaakpapillen zitten door heel binnenkant van je mond en niet alleen je tong zitten smaakpapillen die bepalen hoe alles wat we eten en drinken proeft.

Smaakpapillen veranderen

Zoet, zout, zuur, bitter zijn de smaken die de smaak pupillen als signaal doorgeven aan je hersenen. Ongeveer eens per twee weken krijg je nieuwe smaakpapillen en hierdoor kun je opnieuw wennen aan nieuwe smaken. Als je ouder wordt, verander je smaak, maar ook als je van vlees over gaat naar alleen plantaardige producten. Zo zal je niet lang nodig hebben om aan de nieuwe smaken te wennen en je hersenen geven een signaal af dat de plantaardige voeding o.k is.

Je smaakpapillen moeten dus wel even wennen aan nieuwe smaken en zo moet je ook koffie en bier leren drinken. Net zoals dat baby’s in hun eerste levensjaren moeten wennen aan bijvoorbeeld suiker. Geef je een kleine baby voor het eerst suiker dan zal hij het vies vinden, maar na een paar weken voedsel met suiker eten niet meer. Dat als volwassene ook nog steeds mogelijk.

Wennen aan plantaardig eten

Zit je niet te wachten op een dieet gebaseerd op noten, tempeh, tofu en ander plantaardig eten? Met deze tips, weet je dat de smaakpapillen nog moeten wennen aan deze nieuwe smaken.

Door: Wesley van der Linde
Beeld: Groen Nieuws

De natuur helpt de biologische boer een handje

Guido Sparreboom

Groente duurder door politiek of door multinationals?

Guido Sparreboom

De top 5 biologische maaltijd bezorgdiensten

Wesley van der Linde

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details