Groen Nieuws
Image default

Tampons biologisch katoen

Biologische tampons

Een aantal stoffen die in tampons, maandverband en inlegkruisjes zouden (kunnen) zitten zijn dioxine (een bijproduct van chloor), pesticiden, rayon (houtschaafsel/houtpulp) en asbest. En dat alles nog los van het niet afbreekbare plastic en het feit dat de gebruikelijke opties synthetisch zijn, wat betekent dat het sowieso niet ademt en niet natuurlijk is, wat als risico met zich meebrengt dat er irritaties, schimmelinfecties en allergieën ontstaan. Als ik me bedenk dat een vrouw in haar leven gemiddeld alleen al 11.000 tampons gebruikt, betekent dat dus eigenlijk dat je eigenlijk wel zeker chemische stoffen in je lichaam krijgt.

Als je goed gaat zoeken kom je erachter dat fabrikanten van ‘intieme hygiëne producten voor vrouwen’ klaarblijkelijk niet verplicht zijn om op de verpakkingen te vermelden welke producten en stoffen gebruikt worden om het eindproduct, tampons en verbandjes, te vervaardigen. Met andere woorden: de Europese Unie heeft geen wetgeving omtrent dit onderwerp. Hierdoor hebben de fabrikanten vrij spel en stoppen we misschien wel ‘Joost mag weten wat voor’ schadelijke troep in het vrouwen verband.

Fabrikanten van tampons

De onduidelijkheid die de grote fabrikanten van tampons, maandverband en inlegkruisjes bewust in leven houden zal wel een reden hebben. Maar ook hier geld dat je geen risico wilt lopen en zou moeten kiezen voor biologisch katoen.

Wél voor de Poes

Toen de vriendinnen ontdekten dat tampons en maandverband chemicaliën kunnen bevatten, gaven ze hun carrières op voor het oprichten van Yoni; een merk biologische tampons, maandverband en inlegkruisjes. Het afgelopen jaar brachten ze door in koffietenten van Amsterdam. Yoni is af. Over een maand eindigt hun crowdfunding campagne en wordt duidelijk of Yoniproducten de markt op gaan.

Biologische tampons

Waarom gaven jullie je baan op om biologische tampons op de markt te brengen? “Op mijn dertigste verjaardag kwam ik erachter dat ik baarmoederhalskanker had. Een half jaar lang ben ik onder intensieve behandeling geweest; ziekenhuis in ziekenhuis uit. In die tijd raadde een specialist me aan om vanaf nu alleen nog maar tampons, maandverband en inlegkruisjes van biologisch katoen te gebruiken. Ik stond perplex; had hier nog nooit van gehoord. Wat als ik eerder die keuze had gehad? Ik zeg niet dat mijn ziekte is veroorzaakt door tampons, maar ik had heel graag de optie gehad om te kunnen kiezen.”

Wat is er mis met ‘normale’ tampons?

Gewone tampons en maandverband zijn niet van puur katoen gemaakt, maar van een mix van synthetische stoffen zoals rayon en plastics. Rayon is gemaakt van houtpulp, super absorberend en goedkoop. Synthetische stoffen en de vagina zijn een slechte combinatie. Ik denk dat bijna iedere vrouw wel eens het advies heeft gehad om katoenen ondergoed te dragen tegen schimmelinfecties en ontstekingen.”

Hoe komt het dat zoveel zoveel vrouwen (en mannen) geen idee hebben over wat er in tampons en maandverband zit?

Biologische winkels in Amsterdam

Kun je ook al organische tampons kopen, het bestaat dus al. Toen ik besloot over te stappen op biologische, katoenen producten waarvan ik zeker weet dat ze gifvrij zijn, besefte ik me hoe lastig het is om die te krijgen. Er zijn maar een beperkt aantal winkels in Amsterdam die biologische tampons verkopen. Wij willen Yoni in de schappen hebben, zodat iedere vrouw, altijd de keuze heeft. Dus ook in de supermarkt en uiteindelijk ook op Schiphol.

Misschien toch niet zo’n goede naam keuze, maar wees bewust dat de producent ook hier niet kijkt naar Uw gezondheid en het belangrijk is dat U dat wel doet.

Door: Guido Sparreboom
Beeld: Guido Sparreboom

Palmkool heeft meer voordelen dan boerenkool

Guido Sparreboom

Water met biologische citroen helpt bij afvallen

Guido Sparreboom

Biologische avocado op bruin brood is super gezond en lekker

Guido Sparreboom

We gebruiken functionele en analytische cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Gaat u hiermee akkoord? Ja, ik ga akkoord Details